Friday, April 26, 2013

Spelen met je hond


(Dekkertjes.nl)
Spelen met je hond is belangrijk. Het voorkomt verveling wat er weer voor zorgt dat hij alles in huis ook een beetje heel houdt. Maar wat kan je nou eigenlijk doen om verveling bij een hond tegen te gaan? Een goede wandeling werkt natuurlijk niet de hele dag.

Er zijn een aantal simpele en goedkope spelletjes die je met je samen met je hond kan spelen. Even geen piepend kauwspeeltje maar echt een intensief spel wat voor iedere hond geschikt is. Of het nou een pup of een hoogbejaarde hond is met lichamelijke klachten.

(Dierenkliniekrijnoever.nl)
Er bestaan ten eerste allerlei voerspelletjes waar de hond zijn best moet doen om het voer te zoeken. Bijvoorbeeld een bord met vakjes die je dicht kan schuiven wanneer er wat lekkers in zit. De hond kan dit vakje dan met zijn pootjes of tanden openschuiven om de brokjes te kunnen pakken. Er zijn hier meerdere varianten van te koop in een dierenwinkel of tuincentrum. In het begin kan je het best bij je hond blijven om hem een beetje te helpen met het zoeken van de brokjes die jij hebt verstopt in het spel.

(Greyhoundfriends.nl)
Een leuk spel die ik laatst tegen kwam op youtube is bekertje bekertje. Het spel waar mensen wel eens in kunnen trappen door drie bekers naast elkaar te zetten en er een balletje onder te doen en te verschuiven. Nu gaat het alleen niet om een balletje maar om een lekkernij. Verschuif de bekertjes wanneer je onder één van de bekers een brokje hebt verstopt. Laat daarna je hond het brokje zien te vinden en te pakken. Zorg daarbij wel goed voor een stevige beker die niet snel scherven achter kunnen laten of kapot kunnen gaan.


(hondenpage.com)
En ja, nog een voerspel. Honden worden nou eenmaal aangewakkerd als het om voer gaat. Hier gaat het om lekker slopen!
Neem een stevige kartonnen doos of iets anders wat geheel afgesloten kan worden en geheel veilig is voor de hond. doe er een spelletje in waar je voerbrokjes in kan doen. (Denk aan het eerste spelletje in dit artikel of een activity bal) De hond zal eerst de doos of ander voorwerp moeten slopen of op handige wijze moeten open scheuren om vervolgens nog een intelligentiespel te spelen om vervolgens bij zijn favoriete brok te kunnen komen. Hierbij houd je je hond lang bezig wat ook zeker verveling tegen kan gaan!
Nog even leuk meegenomen: Hoe een hond moeite doet om bij zijn brokjes te komen kan een grappig en leuk gezicht geven!

Natuurlijk kan je wel met je hond lekker apporteren met een tennisbal of een tak die je in het bos hebt gevonden. bovenstaande spelletjes kunnen toch wat leuke afwisseling bieden in het leven van je hond. Het eerste bovenstaande spel is een voorbeeld van een intelligentiespel waar de hond moet nadenken hoe hij bij het brokje kan komen.
Als je hond te lui is of niet mee wilt werken kan dat komen doordat hij het spel nog niet goed snapt. Hier kan je hem bij helpen door te laten zien wat hij moet doen om bij het brokje te komen. De spelletjes die in de dierenwinkel liggen kan je vaak op diverse niveau's spelen. Kijk naar je hond wat hij aankan! Dit verschilt per hond.

Welk spelletje speel jij vaak met je hond?


No comments:

Post a Comment