Monday, April 15, 2013

Honden, waar gebruiken we ze voor?


(geleidehond.nl)
Honden zijn één van de meest bekende huisdieren in de wereld. Sommige hondenrassen worden alleen ook gebruikt voor op het vliegveld, bij de politie of in gezinnen! Er zijn ook diverse hondensporten. Genoeg te doen dus me die honden! En het leuke: Ze hebben er nog plezier in ook!

De hulphond, blindgeleidehond, agilityhond en de politiehond. Er zijn er genoeg op te noemen. In dit artikel schrijf ik over de hulphond, blindgeleidehond, politiehond (ook op het vliegveld) en de sporthonden.

(dierennieuws.nl)
De blindgeleidenhond is wel een van de meest bekende 'banen' van de honden. Hier worden vooral golden retrievers en labradors voor gebruikt. Er is een lange wachtlijst voor een blindgeleidehond. Er is veel vraag naar. De honden leren zich te concentreren en te blaffen bij gevaar. ook laten ze hun baasje de goede kant op lopen en dus om stenen en dingen heen te lopen. Wanneer je een hond met een tuigje omziet moet je hem zeker niet gaan aaien! De hond is dan minder oplettend en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen voor zowel hond als baas.

(112nederland.nl)
De politiehonden worden opgeleid om drugs op te sporen en mensen op commando aan te vallen. Alleen in noodgevallen word de hond er op uit gestuurd om achter iemand aan te gaan. De Drugshonden moeten vaak in bossen of in tassen drugs opsporen. Dit word vaak door herdershonden gedaan omdat hun vacht dik is. Zo hebben ze minder last van de stekels in het bos en de koude invloeden in het milieu. Op het vliegveld worden ook opsporing ingezet. Dit gebeurt eerder door beagles. Deze honden komen minder bedreigend over waardoor ze minder bange gezichten wekken op het vliegveld. De honden hebben vaak maar één trainer.

(hartvannederland.nl)
Ik vind persoonlijk de hulphond enorm schattig en vriendelijk overkomen. Ze worden getraind en geplaatst bij mensen die de huishoudelijke klusjes niet meer kunnen doen. Bij gehandicapten, mensen met een beperking of mensen die gewoon niet goed te been zijn. Fantastisch werk wat de honden doen. Ze brengen de was in de wasmachine, halen de krant, geven dingen aan hun baasje en zijn daarbij vaak de grote vriend van hun baasje. 
Er zijn allerlei stichtingen om de hulphond te laten bestaan. De honden lijden er zelf niet onder, het tegendeel zelfs. Er worden honden gebruikt die het leuk vinden om te leren en te werken voor hun baasje. Vandaar dat de golden retriever en de labrador het meest worden opgeleid tot hulphond.


Sporthonden zijn er in veel soorten. Sleehonden, agility, dansen en noem maar op. Als sleehonden worden vooral de husky's gebruikt. Bij agility zijn vooral de border collies populair maar daar komen alle rassen terecht wat bij dansen ook het geval is.

Dansende honden klinkt voor sommigen misschien wat raar. Dansen bij honden is Eigenlijk het uitvoeren van kunstjes met de trainer. Zoals achteruit lopen,  onder de benen van de trainer door en springen op muziek. Zo lijkt het alsof de hond echt danst en er zijn ook echt wedstrijden in.

Over sleehonden zijn ook regelmatig films gemaakt. Husky's die mee doen aan een wedstrijd waar ze heel hard voor moeten trainen. Een groep sleehonden bestaat vaak uit zes of acht honden. Deze sport word vooral gedaan in landen waar het vaak koud is en dus vaak sneeuw ligt.

Agility kent iedere hondenliefhebber wel. Het rennen tussen palen door, kruipen door tunnels, over een bruggetje en springen door banden en over hindernissen heen. Het is in verschillende niveau's te bereiken en hier zijn wederom ook verschillende wedstrijden van. 

Het dansen met je hond en agility kan je zelf ook trainen met je hond. Misschien is er een veldje in de buurt waar je woont waar je wat agility kan trainen of je koopt zelf je spulletjes. Dansen kan je ook makkelijk trainen in een tuin. 

Ik heb zelf een veldje bij mijn huis waar ze hier en daar wat agility dingetjes hebben neergezet. Ik heb zelf geen hond maar ik ga daar wel eens heen met de honden in de buurt. Ik vind het zelf een aanrader om te doen! Verder heb ik echt respect voor de mensen die helpen met het trainen van de blindgeleidehonden, hulphonden en politiehonden

Heb jij ervaring met één van deze soort honden?

No comments:

Post a Comment