Sunday, April 7, 2013

Plofkippen

(trouw.nl)
Heel veel mensen weten het al van de plofkippen. Hoe ze leven, wat er met ze gebeurt. Maar ook heel veel mensen en vooral kinderen weten dat niet. Nu ga ik niet schrijven dat het slecht is of laat jullie de vreselijkste beelden laten zien maar hou het een beetje vriendelijk. Wat is nou eigenlijk een plofkip en wat gebeurt er met ze?

Plofkippen zijn kippen voor de slacht. Ze worden speciaal gefokt om in de winkel als goedkoop vlees te liggen. Plofkippen zijn selectief gefokt. Ze worden zo gefokt dat ze heel snel groeien waardoor ze eerder een hoog gewicht bereiken waardoor er meer vlees aan één kip zit. Dit heeft zo zijn nadelen.

(Nrc.nl)
De leefomstandigheden van de plofkip is niet goed. Ze leven met zo'n 1000 kippen in één stal. Met de dag dat ze groeien krijgen de kippen minder ruimte. Doordat de kippen zo snel groeien waardoor ze maar 42 in plaats van 80 dagen leven zakken de kippen door hun poten. De kippen kunnen hun eigen gewicht niet dragen. Het hart is vaak ook een slachtoffer in het kippenlichaam. Door genetische fouten of  weer het gewicht kan het hart niet snel genoeg werken.
Doordat de kippen in hele grote groepen leven zou je denken dat de kippen kunnen gaan vechten. Hier is over 'nagedacht'. De uiteindes van de snavels worden afgeknipt zodat ze elkaar niet kunnen pikken.


Voordat de kippen in de stallen komen, komen de eieren uit in een fabriek. De kuikens worden op een lopende band als een product gesorteerd. De 'slechte' kuikens worden er tussenuit gehaald. Met behulp van die kratten achter de foto worden ze vervoerd naar de stallen.

(kip.nl)
We zijn het er allemaal over eens. De kippen die zo leven kan niet meer. Er zijn vele acties om de plofkip te redden. Ze roepen de mensen op om op te letten wat voor soort kip ze kopen zodat de bio-industrie verdwijnt. Zo makkelijk gaat het trouwens niet. Er komt veel meer bij kijken. Als een boer over moet stappen naar de scharrelkippen moet er meer land gekocht worden om de kippen er vrij te laten rondlopen wat zeer veel geld kan kosten, ze moeten het dubbele voer aanschaffen en ze kunnen minder kippen in één jaar verkopen. Natuurlijk is dit geen reden om de kippen te laten lijden. Wél moeten mensen er bij nadenken dat de boeren failliet kunnen gaan waardoor zij ook werkloos kunnen raken.

Ik let er persoonlijk ook op of ik scharrelkip en scharreleieren koop. Gelukkig worden tegenwoordig in veel supermarkten geen plofkippen of legbatterijeieren verkocht. Helaas komt het wel nog voor in bepaalde supermarkten. Let dus goed op of er op de verpakking scharrelkip of scharrelei staat. Dan zit je goed.

Let jij er op wat voor soort vlees of ei je koopt?








No comments:

Post a Comment