Monday, April 22, 2013

Beroepen


(Geheugenvannederland.nl)
Als kind heb je er vast wel eens van gedroomd. Dolfijnentrainer of dierenarts worden. Veel mensen stappen op latere leeftijd af van dat idee, maar waarom niet? Je kan je kinderdroom toch altijd verwezenlijken. Er zijn echter meer banen met dieren. Benieuwd welke er zijn? Lees dan gauw verder!
Geloof het of niet, er is een waslijst aan beroepen die je kan doen met een opleiding dierverzorging.
-Dierverzorger
-Dierenfysiotherapeut
-Dierenmasseur
-Dierentandarts
-Gedragstherapeut
-Campagnemedewerker
-Kweker
-Boswachter
-Dierenhandelaar
-Hondenuitlaatservice
-Dierenarts (assistente)
-Paardenhouderij
-Eigen kinderboerderij
-Eigen dierenwinkel.
-Trimmer
Dit zijn nog maar een aantal beroepen. Er zijn er nog wel wat meer dit komt als eerste in mij op. Sommige dingen denk je niet snel aan. De dingen die ik ga bespreken in dit artikel is dierenverzorger, Gedragstherapeut en Dierenfysiotherapeut.


(dagjewegblog.nl)
Als dierenverzorger kan je redelijk veel kanten op. Ga je verzorgen op een kinderboerderij of bij proefdieren? Proefdieren verzorgen klinkt akelig maar ze zijn wel nodig. Je doet zelf de diertjes niets kwaad maar geeft ze de verzorging die de dieren nodig hebben om ze toch een zo goed mogelijk leven te bieden. Verder kan je denken aan het verzorgen in een dierentuin of voor een bepaalde dierenwinkel. In Nederland zijn er dierenwinkels die een specialist willen hebben op een bepaalde diersoort. Zo kan je je specialiseren in knagers of juist in honden of katten. Misschien liggen reptielen jou wat meer?
Bij een dierentuin hebben de dieren natuurlijk ook verzorgers nodig. Hier zijn veel diersoorten bij elkaar. Ga je de pinguïns en de tijgers verzorgen of toch liever de stokstaartjes? Of misschien is er toevallig een plekje vrij bij het dolfinarium om de zoogdieren te verzorgen?

Het maakt niet uit waar of welk dier je gaat verzorgen want het heeft allemaal met elkaar te maken. Je moet de verblijven schoon houden, eten en drinken geven, gezondheid controleren en nog veel meer.
Als je er voor kiest om dierenverzorger te worden kan je er aan denken dat je op vele gebieden kan kijken.
Voor dierenverzorger moet je een MBO opleiding hebben gedaan en het gemiddelde salaris is tussen de €1560 en €2750 per maand. Bij proefdierverzorger ligt het salaris een tikkeltje lager.

(guardian.co.uk)
Als gedragsdeskundige weet je veel over het gedrag van diverse diersoorten. Je weet hoe je welk gedrag kan aanpakken en hoe je een dier kan helpen. Hoe kan je nou eigenlijk een agressief dier helpen? Daar kan je achter komen door te kijken waarom het dier agressief gedrag vertoond. Ceasar Millan heeft zich gericht op het hondengedrag en daarbij heeft hij al vele honden geholpen die ongewenst gedrag vertoonde. Misschien zal het jou ook wel lukken? Als gedragsdeskundige heb je iets minder mogelijkheden om bij bedrijven te werken. Wel kan je bijvoorbeeld bij een dierenasiel de dieren helpen die ongewenst gedrag vertonen.
Als dierengedragsdeskundige kan je je specialiseren in een bepaald diersoort. Zo kan je je specialiseren in paarden of toch liever de katten.
Als gedragsdeskundige moet je een HBO opleiding hebben gevolgd. Deze kan je behalen door van Havo naar HBO te gaan of van MBO naar HBO. Het gemiddelde salaris verschilt heel sterk van elkaar. Ligt er ook maar net aan welk dier je behandeld.


En dan kom je aan bij de dierenfysiotherapeut. Fysio bij dieren is te vergelijken met fysio voor mensen. Mensen kan je alleen vertellen wat ze moeten doen en bij dieren moet je ze een handje helpen. Als dierenfysiotherapeut kan je te werk gaan bij een kliniek of voor jezelf beginnen. Je weet hoe het lichaam van het dier in elkaar zit en wat je kan doen om een pijntje te verhelpen als het dier bijvoorbeeld een blessure heeft opgelopen. Je weet welke technieken je kan toepassen. Laat je het dier zwemmen voor meer spieropbouw of laat je het dier zijn benen strekken?
Ook bij een dierenfysiotherapeut kan je kiezen of je voor kleine- of grote dieren gaat werken of voor de paarden en vee.
Als dierenfysiotherapeut heb je een HBO opleiding nodig. Ook bij deze opleiding geldt dat het gemiddelde loon niet bekend is omdat het erg van elkaar wijkt. Je kan echter niet verwachten dat je er rijk mee gaat worden.

Bij een beroep met dieren kan je niet verwachten dat je er rijk van gaat worden. Je word niet erg ruim betaald maar je kan er normaal gesproken goed van leven. Er zijn ook mensen die iets in de dierenbranche als een soort bijbaantje doen.
Er zijn veel soorten beroepen die je met een dierenopleiding kan doen. Toch is er in deze branche niet heel veel werk te vinden dus denk daar wel aan voordat je gaat bedenken dat je deze opleiding gaat doen.

Persoonlijk ga ik een dierenopleiding doen en durf ik het risico op werkloosheid te nemen. Ik weet nog niet exact wat ik wil gaan doen. Een eigen dierenwinkel lijkt me ontzettend leuk buiten het geregel om maar het helpen van agressieve dieren ook. Als dierenverzorger werken lijkt mij ook niet verkeerd. Mijn interesses wijken uit. In de loop der jaren zie ik vanzelf waar ik werk kan vinden en waar mijn interesses op dat moment liggen.
Dit was alweer het artikel voor vandaag. Als jullie behoefte hebben aan meer informatie van deze- of andere beroepen dan hoor ik het in de comments!



No comments:

Post a Comment