Friday, April 19, 2013

Muziek en dieren


(Cargocollective.com)
Muziek doet veel met mensen. Het maakt je vrolijk, verdrietig, druk of juist rustig en ontspannen. Het kan helpen je gevoel uit te drukken. Bij dieren is het niet veel anders. Zij kunnen ook zeker reageren op bepaalde soorten muziek. Dieren reageren anders dan mensen maar ze doen het wel!

(hondenrassen.nl)
Er is serieus onderzoek naar gedaan. Wat doet muziek met dieren. Het schijnt dat dieren ook zeker een voorkeur hebben naar muziek. Honden luisteren bijvoorbeeld liever naar klassieke muziek. Ze worden rustig van die klanken terwijl ze druk worden bij harde metal muziek. Wanneer de hond dus stress heeft kan het goed zijn dat het helpt als je klassieke muziek opzet! Onderzoekers bedachten dat de muziek natuurlijk wel wat anders klinkt voor hun dan voor mensen. Honden, maar ook katten en apen horen anders dan mensen. Hun drempelwaarde(hoogte van een toon dat ze kunnen horen) ligt vaak lager of hoger waardoor ze vaak ook andere tonen kunnen horen en gevoeliger zijn voor die ene toon.

Dieren doen zelf niet echt aan muziek zover de mens weet. Dieren maken wel geluiden zoals de vogels en walvissen zingen maar dit heeft een doel in hun overlevingsproces. Mensen maken zeker ook geluiden wat je kan vergelijken met dieren maar wij zien het als ontspanning terwijl dieren het zien als waarschuwing, iets duidelijk willen maken of bij baltsgedrag (het lokken van een vrouwtje).

(boeren.nu)
Er gaan ook dingen rond waarvan we niet weten of het nou fabels of feiten zijn. Zo word er gezegd dat honden zich minder vervelen als er muziek op staat en ze alleen zijn en dat koeien meer melk produceren wanneer ze muziek horen.
Er word ook gezegd dat kippen van popmuziek houden en meer eieren leggen! Daarbij zijn het niet alleen dieren waar dit word verteld. Het schijnt dat planten ook reageren op muziek en daardoor sneller of juist langzamer groeien.

Het lijkt mij super leuk om met je dier te kunnen genieten van muziek. Dit zou helaas nooit gaan gebeuren omdat onze muziek toch even wat anders is dan die van je huisdier. Wij vinden onze muziek ook vaak vooral mooi omdat we het begrijpen.

Doet jou huisdier wel eens iets geks of leuks als hij/zij muziek hoort?


No comments:

Post a Comment