Friday, April 12, 2013

Aparte huisdieren

(dierennieuws.com)
Een kat, hond, konijn of hamster. Iedereen kent deze huisdieren wel. Wat als je eens een ander soort huisdier wilt? Welke soorten bestaan er en zijn niet al te bekend als huisdier? Er zijn genoeg dieren waar je niet in eerste instantie aan zou denken. In dit artikel vertel ik even in het kort over drie huisdieren waar je niet snel aan denkt.
-De egel
-De vogelspin
-De Gekko

(landgevoel.com)
De egel is wel het meest bekendst van allemaal. Ik zag zelfs laatst in de Bosrand (tuincentrum) een egel te koop. Ze zijn wel erg duur om te voorkomen dat mensen het egeltje vrijlaten. Dit zijn echte huisegeltjes en het is net als met knaagdieren als huisdier slecht om het dier los te laten. De egel is een te makkelijke prooi voor roofdieren in bijvoorbeeld het bos.
De egel word niet snel gezien als een huisdier. Veel mensen zijn er ook op tegen. Denk er ook zeker aan dat het dier vele verzorging nodig heeft. De dieren die als huisdier worden gehouden zijn ook echt echt huisdieren. Als je een egel als huisdier hebt. Laat hem alsjeblieft niet zomaar in het bos vrij. Let wel op welke egelsoort legaal is als huisdier.
Verzorging: Geef NOOIT melk! De lactose kan de diertjes erg ziek maken. Kattenvoer is meestal het basisvoer. Let er uiteraard wel op welk ras je neemt. De egel heeft een hok nodig binnenshuis ter grote van een konijnen/caviahok. een loopwiel, schuilplaats, voedsel en drinkbakje en een elektrische thermometer. Dit zijn zeker de belangrijkste dingen die een egel moet hebben. Dit moet uiteraard wel aan een aantal regels voldoen. Een egel als huisdier is niet goedkoop.

(schooltv.nl)
De vogelspin. Ieuww! Zullen veel mensen denken. Toch is het een dier dat je soms als huisdieren tegen kan komen. Het is niet zo snel een dier dat je vind in de dierenwinkels of op de markt maar ze zijn er wel! Vogelspinnen worden wel 30 jaar oud! Als je dus bedenkt om een vogelspin als huisdier te nemen moet je daar wel zeker rekening mee houden. 
Ze hebben een terrarium nodig en eten graag sprinkhanen, krekels of meelwormen. Deze dieren kan je levend maar ook dood in de meeste dierenwinkels vinden. Levende sprinkhanen, krekels of meelwormen vallen vaak beter in de smaak. Levende krekels in het terrarium laten lopen kan ook risico's met zich meedragen. Als de vogelspin ze niet opeet kunnen de krekels ook de spin opeten! Het tegenovergestelde dus.
De vogelspin heeft in zijn terrarium veel schuilplekken, een bak water en voer nodig. Het voer moet je dus goed in de gaten houden dat je overgebleven levende krekels, sprinkhanen en meelwormen verwijderd. Veel mensen denken trouwens dat vogelspinnen giftig zijn en zelfs zó giftig dat je er dood aan kan gaan. Ze kunnen giftig zijn en de beten kunnen behoorlijk pijn doen maar je gaat er zeker niet dood aan. Het verschilt uiteraard wel per soort hoe giftig de gif van de spin is. Aanschaf van een vogelspin is duur. terrarium, de nodige bekleding en ondergrond zijn zeker niet één van de goedkoopste producten die er te halen zijn voor dieren. Ze zijn zeker wel erg belangrijk!

(www.animalproject.com)
De gekko is ook niet zo snel een dier waar je aan zal denken om in huis te nemen. De luipaardgekko is de soort die het meest word gehouden als huisdier. De gekko is eigenlijk een best makkelijk dier om mee te beginnen als je een terrarium wil starten. Ze zijn voor een reptiel best vriendelijk. Gekko's worden rond de 20 jaar. Houd daar dus vooral rekening mee!
De gekko eet vooral meelwormen en krekels. Ze kunnen ook andere insecten eten die je buiten kan vinden zoals springhanen en kakkerlakken. Het terrarium moet voldoende schuilmogelijkheden hebben, warmtebuizen, warmtesteen, een lamp en een verwarmingsmat. Ze kunnen niet in koude omgeving leven.
De luipaardgekko is een net dier. Ze doen hun behoeftes maar op één plek in het terrarium. Bij het gebruik van zand als bodembedekking hoef je het zand maar eens in het jaar volledig te verschonen. Uiteraard moet je de plekjes waar het dier zijn behoeftes doet wel regelmatig verschonen. De gekko kan wel snel stress voelen door bijvoorbeeld te vaak opgetild of aangehaald te worden. 

Ik hoop dat jullie wat aan dit artikel hebben gehad of het leuk vonden om te lezen. Ik heb persoonlijk niet veel ervaring met deze dieren. Ik heb me over de egel wel laten informeren bij een tuincentrum en ik had een kennis die een gekko had waar ik wat van heb opgestoken. Ik vond het leuk om dit artikel te schrijven omdat het eens wat anders is dan de standaard(maar zeker leuke) huisdieren.

Heb jij of ken jij iemand met een apart huisdier?




No comments:

Post a Comment