Monday, April 29, 2013

Aquarium beginnen

Je vind vissen er mooi uitzien, je ontspant je er door en je wilt graag je eigen aquarium zodat je dat moment ook in je eigen huis hebt. Er komt echter wel wat bij kijken waar je aan moet denken voor je een aquarium begint. Hoe bepaal je bijvoorbeeld welk aquarium je moet nemen en welke vissen je er in doet? Niet alle vissen kunnen met elkaar.

Ten eerste zal ik jullie maar vertellen waar je als allereerst aan moet denken voor je begint met je aquarium. Denk er vooral aan dat je vissen genoeg ruimte hebben, dus je aquarium groot genoeg is, welke planten je er in kan zetten etc. Denk er ook aan dat je genoeg kennis hebt voordat je begint met een aquarium. Zorg er voor dat je goed geïnformeerd word en niet bij de dichtstbijzijnde dierenwinkel vragen hoe je een aquarium start.
Ik vertel dit alles uit eigen ervaring. Ik ben met vallen en opstaan bezig geweest met mijn aquarium. Ik begon met te weinig kennis waardoor mijn vissen het nooit lang volhielden in mijn aquarium. Tegenwoordig is het wel anders.

Wel, je wilt nog steeds een aquarium beginnen. Ik neem aan dat je al hebt bedacht welke vissen je er in wilt. Mijn tip is om een vissoort uit te zoeken die je er het allerliefste in wilt hebben. Bij mij was dat dus de Koi maanvissen. Het volgende wat je dan gaat doen is kijken welke vissoorten er bij kunnen. Je kan bijvoorbeeld geen guppy bij een piranha doen. Je kan je laten informeren bij een winkel dat gespecialiseerd is in vissen en op internet kijken. Kijk wel uit en ga er niet van uit dat alle informatie op internet klopt.


Als je hebt gekeken welke andere vissoorten er in het aquarium kunnen, kan je gaan kiezen welke je er daadwerkelijk in wilt hebben. Maak hier een goed overzicht van en zorg er voor dat je gekozen vissen allemaal bij elkaar passen.

Goed, je hebt al een grote stap gezet. Je weet waar je aan wilt beginnen. Dan ga je kijken welk aquarium je nodig hebt. Neem nooit een tweedehands aquarium! De eigenaren die hem bijvoorbeeld op Marktplaats zetten willen er niets voor niets van af en aangezien hij al is gebruikt kunnen er eventuele ziektes in de bak zitten. Welke soort aquarium je nodig hebt  verschilt per soort vissen. Hier kan je je ook beter door laten informeren bij een specialist.
Wat je nodig hebt in je aquarium is:
-Een filter
-verlichting (TL)
-Lichtbak(deksel om je aquarium van vuiltjes te beschermen)
-Verwarmingselement
-thermometer
De filter is echt noodzakelijk. Het houd het water schoon van alles wat de vissen uitscheiden. Je vissen kunnen zichzelf vergiftigen als er geen filter in het aquarium zit. Vooral bij goudvissen is dit het geval.
Goede verlichting is belangrijk voor de wat gevoelige vissen.
De lichtbak is erg belangrijk om het aquarium te beschermen tegen de grootste aantal vuiltjes wat van buiten het aquarium er in zal kunnen vallen. Het handigste is om er een soort voerklep in te hebben. Zorg dus dat je een aquarium koopt dat dit heeft.
Een verwarmingselement is noodzakelijk zodat de vissen niet onderkoeld raken waardoor ze overlijden. En de thermometer is eerder een hulpmiddel om dat in de gaten te houden.
Verder zit je nog met waterkwaliteit. Zuurgraad, hardheid, licht, temperatuur en voedsel. Veel voer kan waterkwaliteit ook aantasten. Dit is te bepalen met indicatoren en je kan dit aanpassen door diverse middeltjes. Hiermee kan je beter naar een specialist gaan.

Als dit de eerste keer is dat je aquarium gevuld word met water moet je eerst een week je aquarium laten draaien. En daarmee bedoel ik de filter. Zo kan het water alvast goed worden voordat de vissen er in gaan. Dit moet minimaal een week duren.

Na dit allemaal gedaan te hebben kan je veilig beginnen met je aquarium. Voor meer vragen kan je ze stellen bij de comments of vragen bij een specialist. Leuk weetje: Op het Animal Event zal voor het eerste en aquaria gedeelte zijn!


Heb jij een aquarium en welke vissen zitten daar dan in?


No comments:

Post a Comment