Monday, April 1, 2013

Rhino

Waarschuwing!
 

Rond maart komt altijd dezelfde paardenziekte terug. Een gevaarlijke, besmettelijke en soms dodelijke ziekte Rhino. De ziekte is zo besmettelijk dat het al gauw over het land word verspreid. Dit jaar heeft al één paard het lootje gelegd.

Rhino (Equine Herpes virus) is een virus die veel paarden wel krijgen. vaak is het onschuldig maar soms kan het ook behoorlijk mis gaan.
Paarden kunnen Rhino in drie verschillende vormen krijgen. Namelijk verlamming, abortus en verkouden. Wanneer een merrie drachtig is bestaat er dus bij de vorm van abortus kans dat het veulen dood gaat. Wanneer het paard verlamd raakt komt dit doordat het virus naar de ruggenwervel dringt. Dit wordt ook wel de neurologische vorm van Rhino genoemd. Dit is de vorm die de grootste doodsoorzaak is bij paarden. Dit hoeft echter niet!

(www.stegen.net)
(bovenstaand paard heeft het virus overleefd)

Nu weet je dus wat het is. Een ziekte die redelijk onschuldig kan zijn maar ook erg slecht kan aflopen. Daarom worden er vaak maatregelen genomen om de verspreiding van deze ziekte tegen te gaan. Het beste wat je in eerste instantie kan doen is je kleding schoonhouden en als de ziekte echt heel dicht bij de stal is raad ik aan om je paard ook op eigen terrein te houden uit voorzorg. Er zijn ook een aantal regeltjes waar paardeneigenaren zich aan kunnen houden. Zoals de paarden niet verplaatsen. Wanneer dit wel gebeurt kan dit de kans op verdere besmetting vergroten en dat is juist wat iedereen wil voorkomen! Niet naar andere stallen gaan (dan kan je eventueel het virus meenemen naar jouw eigen stal).

Nog één laatste ding wat eigenlijk vanzelfsprekend moet zijn. Houdt je paard in goede conditie! Genoeg eten/drinken en genoeg beweging.

Dit jaar is het Rhino-virus is in Heemstede/vogelzang al aan de gang. Wees op je hoede.

Ik hoop jullie bij deze genoeg te hebben geïnformeerd waarbij jullie als verzorgers/paardenliefhebbers/eigenaren ook kunnen meehelpen bij het tegenhouden van Rhino!

No comments:

Post a Comment