Tuesday, April 30, 2013

Activity bal aanleren



De activity bal is goedkoop en een goede bezigheid voor een huisdier. Doe er wat snoepjes in en je dier kan er uren plezier aan beleven!

Monday, April 29, 2013

Aquarium beginnen

Je vind vissen er mooi uitzien, je ontspant je er door en je wilt graag je eigen aquarium zodat je dat moment ook in je eigen huis hebt. Er komt echter wel wat bij kijken waar je aan moet denken voor je een aquarium begint. Hoe bepaal je bijvoorbeeld welk aquarium je moet nemen en welke vissen je er in doet? Niet alle vissen kunnen met elkaar.

Ten eerste zal ik jullie maar vertellen waar je als allereerst aan moet denken voor je begint met je aquarium. Denk er vooral aan dat je vissen genoeg ruimte hebben, dus je aquarium groot genoeg is, welke planten je er in kan zetten etc. Denk er ook aan dat je genoeg kennis hebt voordat je begint met een aquarium. Zorg er voor dat je goed geïnformeerd word en niet bij de dichtstbijzijnde dierenwinkel vragen hoe je een aquarium start.
Ik vertel dit alles uit eigen ervaring. Ik ben met vallen en opstaan bezig geweest met mijn aquarium. Ik begon met te weinig kennis waardoor mijn vissen het nooit lang volhielden in mijn aquarium. Tegenwoordig is het wel anders.

Wel, je wilt nog steeds een aquarium beginnen. Ik neem aan dat je al hebt bedacht welke vissen je er in wilt. Mijn tip is om een vissoort uit te zoeken die je er het allerliefste in wilt hebben. Bij mij was dat dus de Koi maanvissen. Het volgende wat je dan gaat doen is kijken welke vissoorten er bij kunnen. Je kan bijvoorbeeld geen guppy bij een piranha doen. Je kan je laten informeren bij een winkel dat gespecialiseerd is in vissen en op internet kijken. Kijk wel uit en ga er niet van uit dat alle informatie op internet klopt.


Als je hebt gekeken welke andere vissoorten er in het aquarium kunnen, kan je gaan kiezen welke je er daadwerkelijk in wilt hebben. Maak hier een goed overzicht van en zorg er voor dat je gekozen vissen allemaal bij elkaar passen.

Goed, je hebt al een grote stap gezet. Je weet waar je aan wilt beginnen. Dan ga je kijken welk aquarium je nodig hebt. Neem nooit een tweedehands aquarium! De eigenaren die hem bijvoorbeeld op Marktplaats zetten willen er niets voor niets van af en aangezien hij al is gebruikt kunnen er eventuele ziektes in de bak zitten. Welke soort aquarium je nodig hebt  verschilt per soort vissen. Hier kan je je ook beter door laten informeren bij een specialist.
Wat je nodig hebt in je aquarium is:
-Een filter
-verlichting (TL)
-Lichtbak(deksel om je aquarium van vuiltjes te beschermen)
-Verwarmingselement
-thermometer
De filter is echt noodzakelijk. Het houd het water schoon van alles wat de vissen uitscheiden. Je vissen kunnen zichzelf vergiftigen als er geen filter in het aquarium zit. Vooral bij goudvissen is dit het geval.
Goede verlichting is belangrijk voor de wat gevoelige vissen.
De lichtbak is erg belangrijk om het aquarium te beschermen tegen de grootste aantal vuiltjes wat van buiten het aquarium er in zal kunnen vallen. Het handigste is om er een soort voerklep in te hebben. Zorg dus dat je een aquarium koopt dat dit heeft.
Een verwarmingselement is noodzakelijk zodat de vissen niet onderkoeld raken waardoor ze overlijden. En de thermometer is eerder een hulpmiddel om dat in de gaten te houden.
Verder zit je nog met waterkwaliteit. Zuurgraad, hardheid, licht, temperatuur en voedsel. Veel voer kan waterkwaliteit ook aantasten. Dit is te bepalen met indicatoren en je kan dit aanpassen door diverse middeltjes. Hiermee kan je beter naar een specialist gaan.

Als dit de eerste keer is dat je aquarium gevuld word met water moet je eerst een week je aquarium laten draaien. En daarmee bedoel ik de filter. Zo kan het water alvast goed worden voordat de vissen er in gaan. Dit moet minimaal een week duren.

Na dit allemaal gedaan te hebben kan je veilig beginnen met je aquarium. Voor meer vragen kan je ze stellen bij de comments of vragen bij een specialist. Leuk weetje: Op het Animal Event zal voor het eerste en aquaria gedeelte zijn!


Heb jij een aquarium en welke vissen zitten daar dan in?


Sunday, April 28, 2013

Kroningsdag


(villagoofy.nl)
Kroningsdag, Koninginnedag, Koningsdag.. Ik weet het allemaal niet meer. Het is in ieder geval zeker dat het één groot feest zou gaan worden door heel Nederland. Welke dieren er te maken hebben met deze speciale dag, vertel ik je vandaag in dit artikel! Ook zal ik je vertellen wat jij kan doen met je huisdier!


Laten we maar beginnen bij de dieren die aan het werk moeten met Koninginnedag. Bij de politie moeten de honden en de paarden aan het werk. Er zijn shows of wedstrijden in het teken van Oranje waar paarden shows lopen en honden kunstjes of verkleedwedstrijdjes!

(rnw.nl)
Ten eerste de bereden politie. Grote groepen mensen komen bij elkaar waar altijd wel wat mis kan gaan. Er is politie met de fiets, auto of te voet. Vergeet de paarden niet! Er zijn paarden die speciaal worden getraind om op zulke drukke feesten te lopen. Ze kunnen tegen alle geluiden en schrikken van bijna niets! De bereden politie is vaak handig om orde te roepen en goed overzicht te houden van wat er gebeurt. Een politiepaad is vaak aan de grote kant. Zo kunnen ze al goed over grote groepen heen kijken. Én als er eenmaal iets gebeurt zijn paarden toch wat sneller dan fietsen en gemakkelijker om door menigten door te scheuren dan auto's!
De paarden krijgen uiteraard na een drukke werkdag wel de juiste verzorging als een echt normaal paard.

(desentor.nl)
De politiehonden! Er gebeurt nou eenmaal veel dingen op straat en vooral bij feesten. Er kan dan zeker ook wel wat aan pillen worden uitgewisseld. Daar zijn de honden dan weer nuttig voor! De vaak wat vriendelijkere hondjes worden uitgekozen om dan dit werk te gaan doen op die dag.

(igo.nl)
De showdieren. Er worden wel eens verkleedwedstrijden gehouden onder dieren. ''Heb jij de leukste Oranje hond, win dan ... '' Spelletjes zoals het bovenstaande plaatje komt ook heel vaak voor! vergelijk het maar met zaklopen, dat is ook typisch iets wat wordt gedaan op Koninginnedag! Aan dit soort spelletjes kan je zelf ook vaak wel deelnemen. Hier moet je je vaak wel van te voren inschrijven.

Heb je geen tijd om wat met je dier te doen omdat je zelf lekker de stad in gaat? In dierenwinkels kan je nu allemaal speeltjes en andere spulletjes kopen met het thema van morgen!

Wat ga jij doen morgen?

Friday, April 26, 2013

Spelen met je hond


(Dekkertjes.nl)
Spelen met je hond is belangrijk. Het voorkomt verveling wat er weer voor zorgt dat hij alles in huis ook een beetje heel houdt. Maar wat kan je nou eigenlijk doen om verveling bij een hond tegen te gaan? Een goede wandeling werkt natuurlijk niet de hele dag.

Er zijn een aantal simpele en goedkope spelletjes die je met je samen met je hond kan spelen. Even geen piepend kauwspeeltje maar echt een intensief spel wat voor iedere hond geschikt is. Of het nou een pup of een hoogbejaarde hond is met lichamelijke klachten.

(Dierenkliniekrijnoever.nl)
Er bestaan ten eerste allerlei voerspelletjes waar de hond zijn best moet doen om het voer te zoeken. Bijvoorbeeld een bord met vakjes die je dicht kan schuiven wanneer er wat lekkers in zit. De hond kan dit vakje dan met zijn pootjes of tanden openschuiven om de brokjes te kunnen pakken. Er zijn hier meerdere varianten van te koop in een dierenwinkel of tuincentrum. In het begin kan je het best bij je hond blijven om hem een beetje te helpen met het zoeken van de brokjes die jij hebt verstopt in het spel.

(Greyhoundfriends.nl)
Een leuk spel die ik laatst tegen kwam op youtube is bekertje bekertje. Het spel waar mensen wel eens in kunnen trappen door drie bekers naast elkaar te zetten en er een balletje onder te doen en te verschuiven. Nu gaat het alleen niet om een balletje maar om een lekkernij. Verschuif de bekertjes wanneer je onder één van de bekers een brokje hebt verstopt. Laat daarna je hond het brokje zien te vinden en te pakken. Zorg daarbij wel goed voor een stevige beker die niet snel scherven achter kunnen laten of kapot kunnen gaan.


(hondenpage.com)
En ja, nog een voerspel. Honden worden nou eenmaal aangewakkerd als het om voer gaat. Hier gaat het om lekker slopen!
Neem een stevige kartonnen doos of iets anders wat geheel afgesloten kan worden en geheel veilig is voor de hond. doe er een spelletje in waar je voerbrokjes in kan doen. (Denk aan het eerste spelletje in dit artikel of een activity bal) De hond zal eerst de doos of ander voorwerp moeten slopen of op handige wijze moeten open scheuren om vervolgens nog een intelligentiespel te spelen om vervolgens bij zijn favoriete brok te kunnen komen. Hierbij houd je je hond lang bezig wat ook zeker verveling tegen kan gaan!
Nog even leuk meegenomen: Hoe een hond moeite doet om bij zijn brokjes te komen kan een grappig en leuk gezicht geven!

Natuurlijk kan je wel met je hond lekker apporteren met een tennisbal of een tak die je in het bos hebt gevonden. bovenstaande spelletjes kunnen toch wat leuke afwisseling bieden in het leven van je hond. Het eerste bovenstaande spel is een voorbeeld van een intelligentiespel waar de hond moet nadenken hoe hij bij het brokje kan komen.
Als je hond te lui is of niet mee wilt werken kan dat komen doordat hij het spel nog niet goed snapt. Hier kan je hem bij helpen door te laten zien wat hij moet doen om bij het brokje te komen. De spelletjes die in de dierenwinkel liggen kan je vaak op diverse niveau's spelen. Kijk naar je hond wat hij aankan! Dit verschilt per hond.

Welk spelletje speel jij vaak met je hond?


Thursday, April 25, 2013

Animal Event



Het animal event komt er weer aan! Ieder jaar zijn er weer veel leuke dingen te doen voor jong en oud, je konijn tot hond. Je kan er kaartjes voor kopen en genieten van één dag of drie dagen achter elkaar dieren! Meer weten? Lees dan verder!
Het Animal Event is dit  jaar op 3,4 en 5 mei in de Beekse Bergen. Het is dus in het weekend op vrijdag, zaterdag en zondag in de schoolvakantie (meivakantie). Een ticket tot deze leuke dierlijke evenement kost maar liefst €12,- voor een dagkaart voor iedereen boven de 12 jaar. Voor kinderen kost het €10,- . Je kan er ook voor kiezen om een ticket te kopen voor alle drie de dagen! Voor kinderen is dat dan €15,- en voor volwassenen €18,- Dit geldt alleen voor voorverkoop. Verkoop aan de deur is alles even een tikkeltje duurder.

(www.animal-event.info)
Er is van alles te beleven op het Animal Event. Je kan er samen met je hond heen om bijvoorbeeld workshops agility, gedrag, speuren of dansen te volgen, maar je kan ook komen knuffelen met de koeien of zelf gaan mennen(workshop). Er is een heel programma met verschillende experts op het gebied van het diersoort waar de workshop over gaat. Ik heb zelfs gezien dat er ook een workshop is om je konijn te leren dansen of een springparcour te laten springen!
Verder zijn er nog leuke spellen te doen zijn er presentaties over bepaalde paarden en hondenrassen en kan je kennis maken met bijzondere huisdieren!

Het Animal Event is het grootste dieren evenement in heel Nederland!

                                           
Of ik er zelf heen ga is nog niet helemaal zeker. Voor mij is het behoorlijk ver weg van huis en ik weet niet of ik iemand mee kan krijgen die er samen met mij heen zou willen gaan. Ik doe wel mijn best om er ook heen te gaan en ik ben dan vooral te vinden bij de workshops en presentaties over paarden, katten en konijnen.

Wil je zelf je programma samen stellen en alvast tickets via internet bestellen? Ga dan naar www.animal-event.info! En misschien zie ik jou daar dan wel!

Wednesday, April 24, 2013

Dierensymbolen


(Real-life.nl)
Elk ding heeft zo zijn symbool. Zo staat een zonnebloem voor licht en een anker voor hoop. Het kan allemaal  een hele mooie betekenis hebben en veel dieren hebben ook een achterliggende betekenis.
Benieuwd naar de symbolen van een konijn, hond, kat, slang en een schildpad? Lees dan maar gauw verder!


Het konijn heeft meerdere symbolen. Namelijk vruchtbaarheid, liefde en lust. Het gekke met dit symbool is dat als een man het bij zich draagt, brengt het ongeluk. Alleen wanneer vrouwen het symbool bij zich dragen brengt het geluk. Het pootje, oortje en staartje brachten de meeste geluk. Wanneer iemand het pootje van het konijn zal verliezen zal het heel veel ongeluk bezorgen.
Vroeger dacht men met dit symbool dat het pootje bij volle maan afgesneden moest worden van een konijn en dat over het hoofdje van een pasgeboren baby moest wrijven. Dit zal het kind eeuwige geluk brengen.


(scientias.nl)
De hond staat voor vriendschap, opoffering en trouw. Dit zal je vast niet verbazen want dat zien we terug in het karakter van deze leuke dieren.
Vroeger werden de honden in Egypte naast hun baasjes begraven om ze de goede weg te leiden. Ze werden toen gezien als een magisch wezen dat macht had over leven en dood.

(notigatos.es)
De kat staat voor onafhankelijkheid. In de Egypte stonden ze nog voor de maan. Je hebt ook nog de zwarte kat die dan weer staat voor de duister en ongeluk. Iedereen kent het bijgeloof dat als er op vrijdag de 13e een zwarte kat langsloopt, je ongeluk krijgt.
Er is echter nog een kat, een Maneki neko! Het is een populair symbool in Japan. het is een kat met één poot omhoog wat als het ware naar je zwaait. Als iemand deze kat draagt brengt dat veel geluk. Je hebt de witte en de goude Maneki neko. De witte staat voor blijdschap en de gouden voor welstand.

(beesies.nl)
De egel staat symbool voor zelfverdediging en onschuld. Niet gek natuurlijk. De stekels die de egel heeft beschermd zich tegen gevaren. Hij verdedigt zich er mee. Verder is het een beestje dat niemand zomaar kwaad doet. Onschuld dus. De egel kan soms ook voor lente en verjonging staan.
Verder staat hij ook bekend als kindervriend. Maar zeg nou zelf, de egel heeft deze positieve naam wel verdient!

(eltjoschut.nl)
En dan komen we alweer bij het laatste dier. De schildpad. De schildpad staat bekend om het eeuwige leven. Hij is het symbool voor lang leven, betrouwbaarheid, kracht, wijsheid, goedheid, geduld en vastberadenheid. Het symbool wordt gedragen om plotselinge dood en/of verwondingen te voorkomen.
Een amulet van goud zal zelfs moeten betekenen dat het je beschermd tegen het verlies van je creativiteit! Dat vind ik persoonlijk een apart symbool maar wel heel mooi!
Ik heb een schildpaddenbeeldje op de herdenkingsplank staan. Eeuwige leven. Ook als ze er niet meer zijn.

Welk symbool draag jij graag bij je?

Tuesday, April 23, 2013

Q&A meest gestelde vragen


De vragen die ik het meest kreeg voorgeschoteld heb ik verwerkt in een filmpje! Als jij ook nog vragen hebt dan hoor ik het wel in de comments en dan worden die zo gauw mogelijk beantwoord!

Monday, April 22, 2013

Beroepen


(Geheugenvannederland.nl)
Als kind heb je er vast wel eens van gedroomd. Dolfijnentrainer of dierenarts worden. Veel mensen stappen op latere leeftijd af van dat idee, maar waarom niet? Je kan je kinderdroom toch altijd verwezenlijken. Er zijn echter meer banen met dieren. Benieuwd welke er zijn? Lees dan gauw verder!
Geloof het of niet, er is een waslijst aan beroepen die je kan doen met een opleiding dierverzorging.
-Dierverzorger
-Dierenfysiotherapeut
-Dierenmasseur
-Dierentandarts
-Gedragstherapeut
-Campagnemedewerker
-Kweker
-Boswachter
-Dierenhandelaar
-Hondenuitlaatservice
-Dierenarts (assistente)
-Paardenhouderij
-Eigen kinderboerderij
-Eigen dierenwinkel.
-Trimmer
Dit zijn nog maar een aantal beroepen. Er zijn er nog wel wat meer dit komt als eerste in mij op. Sommige dingen denk je niet snel aan. De dingen die ik ga bespreken in dit artikel is dierenverzorger, Gedragstherapeut en Dierenfysiotherapeut.


(dagjewegblog.nl)
Als dierenverzorger kan je redelijk veel kanten op. Ga je verzorgen op een kinderboerderij of bij proefdieren? Proefdieren verzorgen klinkt akelig maar ze zijn wel nodig. Je doet zelf de diertjes niets kwaad maar geeft ze de verzorging die de dieren nodig hebben om ze toch een zo goed mogelijk leven te bieden. Verder kan je denken aan het verzorgen in een dierentuin of voor een bepaalde dierenwinkel. In Nederland zijn er dierenwinkels die een specialist willen hebben op een bepaalde diersoort. Zo kan je je specialiseren in knagers of juist in honden of katten. Misschien liggen reptielen jou wat meer?
Bij een dierentuin hebben de dieren natuurlijk ook verzorgers nodig. Hier zijn veel diersoorten bij elkaar. Ga je de pinguïns en de tijgers verzorgen of toch liever de stokstaartjes? Of misschien is er toevallig een plekje vrij bij het dolfinarium om de zoogdieren te verzorgen?

Het maakt niet uit waar of welk dier je gaat verzorgen want het heeft allemaal met elkaar te maken. Je moet de verblijven schoon houden, eten en drinken geven, gezondheid controleren en nog veel meer.
Als je er voor kiest om dierenverzorger te worden kan je er aan denken dat je op vele gebieden kan kijken.
Voor dierenverzorger moet je een MBO opleiding hebben gedaan en het gemiddelde salaris is tussen de €1560 en €2750 per maand. Bij proefdierverzorger ligt het salaris een tikkeltje lager.

(guardian.co.uk)
Als gedragsdeskundige weet je veel over het gedrag van diverse diersoorten. Je weet hoe je welk gedrag kan aanpakken en hoe je een dier kan helpen. Hoe kan je nou eigenlijk een agressief dier helpen? Daar kan je achter komen door te kijken waarom het dier agressief gedrag vertoond. Ceasar Millan heeft zich gericht op het hondengedrag en daarbij heeft hij al vele honden geholpen die ongewenst gedrag vertoonde. Misschien zal het jou ook wel lukken? Als gedragsdeskundige heb je iets minder mogelijkheden om bij bedrijven te werken. Wel kan je bijvoorbeeld bij een dierenasiel de dieren helpen die ongewenst gedrag vertonen.
Als dierengedragsdeskundige kan je je specialiseren in een bepaald diersoort. Zo kan je je specialiseren in paarden of toch liever de katten.
Als gedragsdeskundige moet je een HBO opleiding hebben gevolgd. Deze kan je behalen door van Havo naar HBO te gaan of van MBO naar HBO. Het gemiddelde salaris verschilt heel sterk van elkaar. Ligt er ook maar net aan welk dier je behandeld.


En dan kom je aan bij de dierenfysiotherapeut. Fysio bij dieren is te vergelijken met fysio voor mensen. Mensen kan je alleen vertellen wat ze moeten doen en bij dieren moet je ze een handje helpen. Als dierenfysiotherapeut kan je te werk gaan bij een kliniek of voor jezelf beginnen. Je weet hoe het lichaam van het dier in elkaar zit en wat je kan doen om een pijntje te verhelpen als het dier bijvoorbeeld een blessure heeft opgelopen. Je weet welke technieken je kan toepassen. Laat je het dier zwemmen voor meer spieropbouw of laat je het dier zijn benen strekken?
Ook bij een dierenfysiotherapeut kan je kiezen of je voor kleine- of grote dieren gaat werken of voor de paarden en vee.
Als dierenfysiotherapeut heb je een HBO opleiding nodig. Ook bij deze opleiding geldt dat het gemiddelde loon niet bekend is omdat het erg van elkaar wijkt. Je kan echter niet verwachten dat je er rijk mee gaat worden.

Bij een beroep met dieren kan je niet verwachten dat je er rijk van gaat worden. Je word niet erg ruim betaald maar je kan er normaal gesproken goed van leven. Er zijn ook mensen die iets in de dierenbranche als een soort bijbaantje doen.
Er zijn veel soorten beroepen die je met een dierenopleiding kan doen. Toch is er in deze branche niet heel veel werk te vinden dus denk daar wel aan voordat je gaat bedenken dat je deze opleiding gaat doen.

Persoonlijk ga ik een dierenopleiding doen en durf ik het risico op werkloosheid te nemen. Ik weet nog niet exact wat ik wil gaan doen. Een eigen dierenwinkel lijkt me ontzettend leuk buiten het geregel om maar het helpen van agressieve dieren ook. Als dierenverzorger werken lijkt mij ook niet verkeerd. Mijn interesses wijken uit. In de loop der jaren zie ik vanzelf waar ik werk kan vinden en waar mijn interesses op dat moment liggen.
Dit was alweer het artikel voor vandaag. Als jullie behoefte hebben aan meer informatie van deze- of andere beroepen dan hoor ik het in de comments!



Sunday, April 21, 2013

Lievelingsdieren


Wat zijn nou eigenlijk mijn lievelingsdieren en waarom? Ik heb echt een liefde voor alle dieren. Terwijl slangen wat minder mijn kant is vind ik gekko's enorm leuke diertjes. Dit valt weer niet onder mijn lievelingsdieren  Dat blijven toch de knuffeldiertjes.


Ik heb een aantal lievelingsdieren. Als kleuter heb ik altijd een liefde voor goudvissen gehad, over gegaan naar de maanvissen en nu de knufeldiertjes! De kat, hond, hamster, konijn en paard zijn mijn favoriete huisdieren.


De kat kan haast niet aan dit rijtje ontbreken. Ik ben opgegroeid met een kat genaamd Tijger. Hij was een een mooie rode kater die al langer thuis woonde dan ik zelf deed. Bij hem is toch wel de gekte begonnen. Hij overleed toen ik 10 jaar was. Vervolgens ging ik een aantal keer bij het dierenasiel op bezoek om de katten aandacht te geven en later ging ik folders lopen. Er wonen veel katten in de buurt en daar ben ik dus vaak mee wezen knuffelen. Niet veel later had ik de hoop al opgegeven dat er een nieuwe kat in huis zal komen tot mijn grote verbazing. De kat bij mijn moeder op werk zocht een nieuw baasje en ja! Die kwam bij ons wonen. 8 oktober 2012 is Neeltje een Europese kortharige poes bij ons komen wonen. Een aanhankelijke poes die mij nu veel steun geeft.
Waarom de kat mijn lievelingsdier is? Ze zijn altijd aanhankelijk en het zijn grappige lenige beestjes die vaak de gekste sprongen kunnen maken. Ondanks hun voorliefde voor eten en slapen vind ik het superdiertjes!

De hond heb ik ook zeker wat over te vertellen. Mijn buren hadden een hond, mijn opa heeft twee honden gehad, mijn oom heeft 2 honden en mijn tante heeft 2 honden gehad. De hond van mijn opa heb ik echt super leuk gevonden! Helaas overleed hij vlak nadat mijn opa was overleden. Tot die tijd heb ik hem vaak uitgelaten als ik bij mijn opa was en het was altijd leuk. Hij was niet heel goed te been maar hij was altijd heel braaf en lief geweest.
Verder heb ik in de buurt veel honden uitgelaten. Een jack russel, kooikerhondjes, labradors, vuilnisbakkie en een beagle. Ik richtte mijn eigen hondenclub op toen ik 9 jaar was voor de lol samen met een aantal vriendinnen. We hebben de honden nog ongeveer 4 jaar uitgelaten en toen verhuisde heel wat honden helaas.   Het was altijd leuk.
Waarom de hond mijn lievelingsdier is? Ze zijn zover ik heb meegemaakt altijd heel vrolijk om je te zien en ze kunnen altijd een lach op mijn gezicht toveren. Je kan een als baasje en hond er een goede band mee scheppen.

En dan kom je aan bij de hamsters. Leuke diertjes. Ze zijn zo hyper als je je maar kan bedenken en tegelijk heel kwetsbaar. Dat doet mij wel wat. Ik heb mijn eerste hamster voor sinterklaas gekregen waar ik mij helaas niet veel meer kan herinneren. Pepper heette hij. Vervolgens kreeg ik Frummeltje die is overleden op mijn verjaardag en daarna kreeg ik Pinkey. Bij Pinkey is mijn liefde wel echt begonnen voor hamstertjes. Al gauw kreeg ik mijn tweede erbij die Speedy heette. Hij is ruim over de 3 jaar geworden. Vervolgens kreeg ik Snoozy. Een hamstertje uit een nestje van de buren van een vriendin. Volg je het nog? Het was in ieder geval heel leuk! Ik kreeg hem voor sinterklaas en mocht hem ophalen met kerst. Daarna kreeg ik een hamster uit een opvang, Basje. Hij was een hele mooie mandarijnkleurige hamster. Helaas heeft hij niet lang mogen leven door een longontsteking. Toen kreeg mijn broertje een hamster die een nestje kreeg. Dat hebben we absoluut niet zelf geregeld, zo bleken we haar gekocht te hebben. De moeder heeft het niet overleefd en daar zaten we met een nestje van 5 hamstertjes die nog geen 3 dagen oud waren. Die hebben we zelf opgevoed en ik hield Daizy. De rest is naar familie gegaan. Zij heeft helaas door inteelt ook niet lang mogen leven maar wat een liefde had ik voor dat beestje. het schept toch wel een band. Toen kreeg ik Bambi. Een hybride met een bruine kleur. een verlegen hamstertje waar je niet veel mee kan. Daarna kwam Mickey een lieve rustige Russische dwerghamster. Niet veel later heb ik via marktplaats Meeko gekregen. Anders zou zij naar een dierenwinkel gaan.
Zoals je leest heb ik al behoorlijk wat ervaring met hamsters. Ik paste ook wel eens op de hamsters van een vriendin waardoor ik ook enige ervaring heb met Syrische hamsters.
Waarom de hamster mijn lievelingsdier is? Ze zijn grappig om naar te kijken en super zacht. Ik vind het leuk om ze tam te krijgen en je hebt toch altijd een vriendje bij je.

                         
Het konijn is een dier dat ik ook van jongs af aan heb. Droppie was mijn eerste konijn. Een mooi bruin met zwart konijntje waar ik het ras helaas niet van weet. Ze is altijd een vrolijk en rustig konijn geweest. Oppakken is nooit haar favoriete bezigheid geweest maar liet het wel toe. Ze heeft tot haar zevende levensjaar bij ons in de tuin mogen rondrennen tot ze helaas ingeslapen moest worden doordat ze baarmoederkanker had. Wat een tranen. Ik heb een mooi bakje gekocht in de vorm van een hart met een engeltje er op waar haar haartjes in zit. een kaart van de dierenarts en een kaart van het crematorium en nog een foto staan op de gedenkplank die ik heb gemaakt voor drie dieren die veel voor me hebben betekend. De hond van mijn opa, mijn kat en het grootste gedeelte is voor mijn konijn Droppie. Momenteel staat er ook een geurkaars bij die iedere avond brandt.
Natuurlijk mag je er niet lang om treuren en ga je door met je leven. Het gemis was groot voor mij maar niet veel later kregen we twee nieuwe konijnen. Snuffie en Nijntje. Snuffie was ik echt verliefd op. op moment 1 was ik al verkocht. Ze stond te springen en te doen tegen de ruiten en ik MOEST haar gewoon hebben. We wisten het allemaal zeker en waren er van overtuigd. Zij ging mee. We namen haar zusje, de kleinste van het nestje mee. Nijntje. Helaas gingen ze na een poosje niet meer samen en zijn ze uit elkaar gehaald. Snuffie de dominante werd opeens aangevallen door Nijntje en de rollen waren omgedraaid. ze hielden maar niet op waardoor Snuffie kaal werd. We weten dat het rangbepaling is maar dit ging ons iets te ver. Nu hebben ze beiden een hok met een verdieping en een ren.

Waarom de konijn mijn lievelingsdier is? De lange oortjes geven een schattig gezicht en ze zijn erg aanhankelijk. Lieve diertjes die lekker pluizig zijn en zeker niet dom! Er valt ze zeker wat aan te leren als je er de tijd voor neemt. Net als bij een hond!



En dan kom je al bij mijn laatste lievelingsdier aan. Het paard! Dit is vast van vele dames een lievelingsdier zijn. Ik vind paarden niet leuk omdat je er op kan rijden, maar echt de verzorging van het paard vind ik gewoon onwijs leuk om te doen! Het vertrouwen winnen van je paard is ook echt iets wat mij aanspreekt. Mijn eerste verzorgpony is een shetlander Magic. Ze was nog helemaal groen en kon nog geen eens een halster om. Een echt veulen was ze niet meer. Ik denk dat ze iets van 2 of 3 was. Na een jaartje met haar gewerkt te hebben is het ons toch gelukt om haar een zadel op te krijgen, te wandelen, spelletjes te doen en haar lekker te knuffelen. Daar kon je in het begin toch echt mooi niet aan denken. Inmiddels loopt ze voor de kar maar dat heb ik niet meer mogen meemaken. Een tijdje daarna ben ik begonnen met het verzorgen van Devil. Een shetlander die van diezelfde eigenaar is geweest. Devil is een ruin van 2 á 3 jaar. Hij is nog erg eigenwijs en vind het voetjes optillen nog erg naar. Dit gaat ook stukken beter en ik zie hem zeker opknappen. 
Ik heb natuurlijk niet alleen voor twee shetlanders gezorgd. Ik heb ook even een jaartje op een manege gereden en ik help af en toe met een trekpaard en een Draver. Daarvoor heb ik nog heel even als een soort groom gelopen en twee dagen meegedraaid op een fokstal.
Waarom paarden mijn lievelingsdieren zijn? Omdat je er veel mee kan doen en er grote wandelingen mee kan maken. Het zijn prachtige schepsels en ik voel me verder gewoon betrokken bij de verzorging van paarden. Het spreekt me erg aan.


Dit waren al mijn lievelingsdieren, waarom en waardoor. Ik hoop dat jullie het een beetje snappen waarom het toch de knuffeldiertjes zijn.

Wat is jou lievelingsdier?

Friday, April 19, 2013

Muziek en dieren


(Cargocollective.com)
Muziek doet veel met mensen. Het maakt je vrolijk, verdrietig, druk of juist rustig en ontspannen. Het kan helpen je gevoel uit te drukken. Bij dieren is het niet veel anders. Zij kunnen ook zeker reageren op bepaalde soorten muziek. Dieren reageren anders dan mensen maar ze doen het wel!

(hondenrassen.nl)
Er is serieus onderzoek naar gedaan. Wat doet muziek met dieren. Het schijnt dat dieren ook zeker een voorkeur hebben naar muziek. Honden luisteren bijvoorbeeld liever naar klassieke muziek. Ze worden rustig van die klanken terwijl ze druk worden bij harde metal muziek. Wanneer de hond dus stress heeft kan het goed zijn dat het helpt als je klassieke muziek opzet! Onderzoekers bedachten dat de muziek natuurlijk wel wat anders klinkt voor hun dan voor mensen. Honden, maar ook katten en apen horen anders dan mensen. Hun drempelwaarde(hoogte van een toon dat ze kunnen horen) ligt vaak lager of hoger waardoor ze vaak ook andere tonen kunnen horen en gevoeliger zijn voor die ene toon.

Dieren doen zelf niet echt aan muziek zover de mens weet. Dieren maken wel geluiden zoals de vogels en walvissen zingen maar dit heeft een doel in hun overlevingsproces. Mensen maken zeker ook geluiden wat je kan vergelijken met dieren maar wij zien het als ontspanning terwijl dieren het zien als waarschuwing, iets duidelijk willen maken of bij baltsgedrag (het lokken van een vrouwtje).

(boeren.nu)
Er gaan ook dingen rond waarvan we niet weten of het nou fabels of feiten zijn. Zo word er gezegd dat honden zich minder vervelen als er muziek op staat en ze alleen zijn en dat koeien meer melk produceren wanneer ze muziek horen.
Er word ook gezegd dat kippen van popmuziek houden en meer eieren leggen! Daarbij zijn het niet alleen dieren waar dit word verteld. Het schijnt dat planten ook reageren op muziek en daardoor sneller of juist langzamer groeien.

Het lijkt mij super leuk om met je dier te kunnen genieten van muziek. Dit zou helaas nooit gaan gebeuren omdat onze muziek toch even wat anders is dan die van je huisdier. Wij vinden onze muziek ook vaak vooral mooi omdat we het begrijpen.

Doet jou huisdier wel eens iets geks of leuks als hij/zij muziek hoort?


Thursday, April 18, 2013

Lente!



Even een kort artikeltje vandaag want het is eindelijk Lente! Het is natuurlijk al even lente maar het weer liet het niet echt toe. Gelukkig zie je het zonnetje eindelijk doorbreken en komt de meivakantie er al aan! Eindelijk kan je met je dieren naar buiten. Wat kan je dan eigenlijk doen?


Voor je hond is het natuurlijk makkelijk te bedenken. Maak een lekker lange wandeling langs de weilanden of door het park. Misschien is het zelfs zo lekker warm dat je naar het strand kan of in de duinen kan gaan lopen!
Wat ook leuk is om te doen met je hond is het beginnen met agility. Het word nu eindelijk lekker warm weer waarbij je heerlijk in het park of op een open grasveld uitgebreid kan gaan oefenen!

Heb je een jong katje of een kat die nog nooit buiten is geweest? Laat die anders wennen om lekker in de tuin of op het balkon te laten lopen. Katten kunnen ook lekker luieren in de zon, net als wij mensen dat lekker vinden. Let wel op met katten zonder haar. Zij kunnen net als wij verbranden. Zorg er bij een balkon voor dat de reling goed is afgesloten dat ze er niet tussendoor kunnen vallen en als de kat nog niet gewend is aan het buitenleven kan je er beter voor zorgen dat ze niet kunnen ontsnappen uit de tuin.

Konijnen kunnen ook genieten van het buitenleven door ze bijvoorbeeld los te laten rennen in de tuin of op je balkon in een ren. Geef ze wat groenvoer en wat speeltjes en ze vervelen zich geen seconde meer! Ook konijnen kan je op dit soort momenten goed trucjes leren!
Het zelfde geldt voor cavia's. Zij kunnen wat moeilijker trucjes leren maar ze lekker in een ren even op het gras laten lopen kan ze geen kwaad doen.

Fretten kunnen ook zeker wel wat frisse lucht gebruiken. Let wel zeer goed op dat de fretten zich niet door schuttingen gaan, in bomen klimmen of onder de schutting door graven. Een betere oplossing vind ik om een ruime ren te kopen waar je fret niet uit kan ontsnappen. Je kan hem zelf ook maken!(Een leuke bezigheid om in de tuin hout te zagen) en zet er wat speeltjes, opstakels of iets anders in. Fretten vinden het leuk om nieuwe ruimtes te onderzoeken!

Helaas zijn er niet voor alle dieren een mogelijkheid om te genieten van de buitenlucht. Zo mogen hamsters bijvoorbeeld niet naar buiten omdat ze door wind al snel een longontsteking kunnen oplopen. Je kan natuurlijk wel voor goede ventilatie zorgen door het raam ver open te zetten waardoor wel de frisse lucht binnen komt. Let wel op dat het niet gaat tochten in het hok.

Wednesday, April 17, 2013

Krabpalen


(dierenvilla.nl)
Een kat heeft iets nodig om aan te krabben. Als je geen krabmat of krabpaal hebt kan ik je haast met 100% zeggen dat je kat de banken, houten meubelen en stoelen kapot gaat krabben. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Hoe kies je nou de goede krabpaal en wat moet je doen als je kat toch blijft krabben aan je meubelen? Lees verder voor het antwoord!



Een goede krabpaal is stevig, lang en van goed materiaal. Dit heeft een aantal redenen. Een kat heeft de behoefte om zich uit te kunnen rekken tijdens het krabben. Daarbij zegt stevig genoeg. Als de krabpaal niet stevig is kan hij omvallen. Zorg er dus voor dat hij stevig blijft staan door middel van een voetstuk onder de daadwerkelijke paal.
De stof van de krabpaal is belangrijk om je meubelen, of tapijt te sparen. Wanneer de krabpaal van dezelfde stof is als van een meubelstuk in de woonkamer dan heb je sneller kans dat de kat aan zowel de krabpaal als de meubelen blijft krabben. De kat ziet waarschijnlijk niet het verschil zien tussen de krabpaal en de meubelen. Mijn eigen krabpaal is van Sisal.

Je krabpaal hoeft echt geen speelparadijs te zijn. Toch word er aangeraden om een krabpaal te nemen met een stuk waar je kat lekker kan liggen. Dit heb ik met mijn kat opgelost door hem aan te leren dat als haar kussentje op de bank ligt, ze dan op de bank mag liggen. Zo ligt ze ook hoger en heb je geen mandje nodig boven de krabpaal.

                       
Wij hadden voor onze kat een simpele krabpaal gekocht waar de kat niks mee deed. Wij hebben catnip spray gekocht en dat over de paal gesprayd. Wat de paal al aantrekkelijker maakte. Ook hebben we met een lazerlampje op de paal geschenen. Mijn kat rent daar altijd als een gek achteraan. En zo kwam ze dus ook met haar nagels in de krabpaal terecht. Bij onze kat was dat genoeg. Verder is het belangrijk dat hij staat op de plek waar je kat voorbij loopt. Bijvoorbeeld tussen zijn slaapplek en voerbak in. Katten blijven toch dieren die daar de meeste behoeftes aan hebben. Wanneer je kat nog steeds niet aan de paal krabt kan je je kat nog lokken met snoepjes.

Tuesday, April 16, 2013

Schattige plaatjes

(stuffpoint.com)

Aangezien ik me erg ziek voel maar toch iets online wilde zetten wilde ik maar leuke schattige foto's van dieren op mijn blog zetten. Wie word daar nou niet vrolijk van?! Ik in ieder geval wel. De foto's heb ik van mijn eigen camera en van Google gehaald. Ik heb geprobeerd de wat minder bekende foto's van het internet te halen.

Veel kijkplezier!
(living.msn.com)
Ik word helemaal blij als ik een egeltje zie. Het schattigheidsgehalte van deze egel is voor mij wel heel hoog! Een egel met een tutu! Super schattig!

(training-dogs.biz)
Kinderen zijn schattig, honden zijn schattig. Een combinatie ervan is dit! Oké, deze foto vind ik vooral grappig maar ik kan echt genieten van deze foto!

(bluelight.ru)
Ik vond deze foto van een konijntje ook super schattig! Ik vind All starts altijd al leuk en met een konijntje is het natuurlijk aandoenlijk!

(pickcute.com)
De kat mag natuurlijk niet ontbreken tussen de schattige foto's! Deze kat vind ik er heel lief uitzien met de camera tussen zijn voorpootjes!

Mijn eigen hamster van een tijdje terug was hier al oud. Achja, oudjes mogen ook leren met technologie om te gaan toch?

(www.flickr.com)
Zomer zomer zomer! Gaat de zon zo fel schijnen dat de paarden een zonnebril op moeten?

(waslijn.com)
Een parkiet op de kop van een mooie kat. Tegenstrijdig van de denkwijze van mensen. Katten en parkieten kunnen wel degelijk samen (Niet zomaar proberen natuurlijk!).

(caviaforum.nl)
Net als in Lady en de vagebond? Een lieve foto van twee cavia's die smullen van hetzelfde stukje groen!


En dan nog een schattige foto van mijn inmiddels ook al overleden hamster in de Playmobil koets. Deze foto hebben jullie al eens eerder gezien maar ik vond dat hij hier ook wel thuis hoorde!