Thursday, May 9, 2013

Waarom stinken dieren?

Bleh! Die smerige geur die dieren soms kunnen hebben is natuurlijk voor niemand een pretje. Hoe komt dat nou eigenlijk? Als je begint bij het vinden van de oorzaak van de stank, kan je er misschien nog wat aan doen ook! En dat kan zeker!
Veel mensen hoor ik zeggen 'Ik vind honden leuke dieren, maar ze stinken zo!' en 'Leuke dieren die paarden, maar wat een knollengeur!'. De laatste tijd zijn er veel meer mensen die zich zijn gaan verdiepen in de stank van dieren. Het resultaat van vele onderzoeken zijn eigenlijk ook wel heel logisch! Je had het je zelf ook wel kunnen bedenken als je even een beetje nadenkt.


(verhuisdieren.nl)
Stankoorzaak nummer 1: Het gebit! 'O natuurlijk!' hoor ik je nu denken. De honden stinken zo als ze in je nek lopen te hijgen en de paarden kunnen daar natuurlijk ook wat van. De huiskat na zijn lekkere vloeibare vissengerechtje ruik je ook als hij daarna lieve kopjes komt geven. Mensen gaan ook uit hun mond stinken als ze hun tanden niet poetsen. Dat komt doordat er dan tandplak ontstaat. Tandplak zijn eigenlijk allerlei bacteriën die gaan ruiken en dus de onsmakelijke geur veroorzaakt. 
Je weet nu dus de oorzaak van de stank van je dier. Of in ieder geval wat de stank kan veroorzaken. Nu kan je er wat aan gaan doen. Er zijn allerlei soorten sticks en brokjes voor honden en katten wat het tandplak bij de dieren kan verminderen. Royal Canin heeft hier diverse lijnen voor.
Ook kan je de tanden van je kat of hond gaan poetsen. Dit moet je wel geleidelijk aanleren zodat het dier niet in de stress schiet. Zorg er voor dat hij eerst is gewend aan het vasthouden van de kop. Tandpasta kan je trouwens kopen bij een dierenwinkel. 
Gebruik niet je eigen tandpasta! Daar zitten schadelijke stoffen in voor uw dier. 
Om de problemen bij uw paard op te lossen kan je beter naar de paardentandarts gaan. Zij kunnen vuile resten wegspoelen en hoeken uit het gebit vijlen. Het gras dat vaak achter de kiezen blijft hangen gaat rotten wat je ruikt. Als het gebit weer netjes recht is, is er minder kans dat het gras achter de tanden blijven steken.


Dan heb je natuurlijk nog een hele simpele stank die je heel simpel kan oplossen. Het regelmatig verschonen van de hokken. Ook de kleine knagers en vissen kunnen enorm gaan stinken. Een aquarium kan behoorlijk gaan stinken als het niet goed word onderhouden en het urine van je knaagdier kan ook snel gaan geuren. Het is dan niet eens zo vaak het dier dat stinkt.
Je kan een knaagdier of konijn ook heel goed zindelijk maken waardoor je maar een gedeelte regelmatig hoeft te verschonen waardoor de geur beperkt blijft. Verder heb je nog geurstop artikelen in de dierenwinkel of in het tuincentrum liggen wat je op de bodem van het hok kan strooien wat redelijk wat geur kan tegenhouden.

En als uw lieve huisdier stinkt omdat hij in een modderpoel is gesprongen zit er natuurlijk maar één ding op: Wassen en borstelen!

Wat doe jij om de ergste stank tegen te houden?

No comments:

Post a Comment