Sunday, May 19, 2013

Ras van de week: Russische dwerghamster



De russische dwerghamster is ook al een redelijk bekend ras samen met de Syrische of ook wel de goudhamster genoemd. Reden genoeg om daar over te schrijven dacht ik zo! Wil je meer weten over deze leuke hamster? Lees dan snel verder!
De Russische dwerghamster komt oorspronkelijk uit Siberië. In de jaren '60 zijn deze diertjes voor het eerst als huisdier gehouden. Er werden twee Russische dwerhamstertjes gevangen door een wetenschapper. Daarvoor leefde de hamsters apart van elkaar en zijn dus niet als groepsdieren door het leven gegaan.


Deze dwerghamster word vaak gebruikt als leuk kijkdiertje. Soms ook als knuffeldier, daar kan je alleen niet van uit gaan als je een hamster koopt. Ze zijn snel, lenig en glippen door de kleinste kiertjes heen. Sommige mensen vinden het er ook leuk uitzien als ze twee Russen bij elkaar zetten in één hok. GEEN goed idee. Ze kunnen gaan vechten tot de dood. Je hamster dood vinden in het hok met allemaal wonden is geen pretje dus laat dat maar achter je.
Het is samen met de Syrische hamster het meest gehouden hamsterras. 


Het uiterlijk van de Russische dwerghamster verschilt. Er zijn drie kleuren die kunnen voorkomen. Namelijk de wildkleur (eerste foto) Blauwwildkleur(Foto onder deze tekst) en Pearl(tweede foto). Kenmerkend aan het vacht is dat er een streep vanaf de kop tot de staart loopt. Sommige huishamsters krijgen een wintervacht waarvan de kleur lichter kan worden of soms een heel ander patroon in hun vacht krijgen.
Verder hebben ze een rond lichaam en hele korte pootjes. Aan de voorpootjes hebben ze 4 tenen en aan de achterpootjes 5. De oogjes zijn echte kraaloogjes. Verder hebben ze duidelijke wangzakken die vaak vol zitten. Ze hebben net als alle hamstertjes een klein staartje. Het straartje van deze hamster is 0,5 tot 1 centimeter lang.
De hamsters worden normaal gesproken 1,5 tot 2 jaar. Er komen ook Russische hamsters voor die drie jaar worden. 



Heb jij een Russische dwerghamster?


No comments:

Post a Comment