Monday, May 27, 2013

Ras van de week: de Hollander

Omdat ik het erg druk heb gehad met mijn Centraal examens heb ik besloten om de Ras van de week een dagje te verplaatsen voor één keer. Volgende week komt hij wel gewoon weer op de maandag. Deze week op het programma: de Hollander! Een leuk en veelgehouden konijnensoort. Lees snel verder om meer te weten over onder andere uiterlijk en afkomst!

Je zal het haast niet verwachten. de Hollander komt oorspronkelijk uit Engeland! Gek, al zeg ik het zelf. Toch zit er wel een logica achter. De slachtkonijnen van België en Nederland zijn naar Engeland gebracht(Export) en daar is de Hollander ontstaan!  


(de-beestenboel.nl)
De Hollander is een konijnensoort die eigenlijk nooit voor zijn bond of vlees is gefokt wat veel andere konijnensoorten wel zijn. De Hollander werd vooral gebruikt voor keuringen en 'sport'. Verder word de Hollander tegenwoordig vooral als gezelschapsdier gehouden omdat ze een lief karakter hebben. Ze zijn ook nieuwsgierig waardoor ze ook getraind worden om een aantal leuke kunstjes te doen. Ze zijn goed zindelijk te krijgen. 
Door al deze eigenschappen zijn de konijnen zeker goede konijnen voor kinderen. Denk er als ouder wel aan dat kinderen snel uitgekeken raken op konijnen! 


Een Hollander is vaak makkelijk te onderscheiden van andere rassen. Ze hebben een gemiddelde grote. Ze komen het meest voor in de kleur zwart. Ze komen ook voor in bruin, oranje, wildkleur, blauw, grijs, chinchilla, isabella en oranje voor. Er zijn ook driekleurige bekend. Deze zijn alleen niet raszuiver. Ze zijn vaak gekruist met een japanner. De driekleur komt voor in combinatie van wit/bruin/zwart. 
De konijnen hebben over het algemeen korte pootjes, wat puntigere ooren die flink groot zijn in vergelijking met het lichaam. 
Het gezonde gewicht van een Hollander is maximaal 3 kg en zijn op gezond gewicht vanaf 1,5 kg. Als je dit konijn goed verzorgd (veel bewegingsruimte, gezond gewicht, goed voer, schoon hok enz.) kan dit ras heel oud worden! Rond de 15 jaar á 18 jaar! Denk dus wel goed na voordat je dit ras koopt! Ze gaan lang mee!




No comments:

Post a Comment