Friday, May 10, 2013

Stress bij huisdieren


(Moniquebladder.nl)

Je weet dat stress je kan ontregelen, je kan niet goed denken en zit niet lekker in je vel. Dieren kunnen hetzelfde ervaren wat tot angst en ongewenst gedrag kan lijden. In bepaalde periodes van het jaar is die stress bij dieren wat erger. In dit artikel help ik je een eindje op weg


De periodes dat je dier meestal gestresst is, is bij vakantie, onweer, dierenarts en  vuurwerk. Wanneer het baasje op vakantie gaat, moet het dier vaak naar een pension of een familielid in een ander huis dan zijn omgeving waar hij aan is gewend. Bij onweer zijn de plotselinge geluiden wat het dier gestrest of zelfs angstig maakt. Hij kan zich er niet op voorbereiden en dat is hetzelfde bij vuurwerk. Dit geldt niet alleen voor huisdieren als honden en katten. Ook fretten, konijnen, hamsters en alle andere dieren kunnen hier last van hebben.


(dierennieuws.nl)
Ik heb mij veel dingen laten vertellen over wat je moet doen bij een gestrest dier. Hem opsluiten in een donkere ruimte, middeltjes geven waardoor hij geen kik kan geven en het dier compleet negeren. Toch hoor je precies het tegenovergestelde. Het schijnt dat de middeltjes die je voor je dier kan halen tegen angst alleen de symptomen weghaalt. De angst blijft maar het dier zal zich niet kunnen uiten. Ook krijg je te horen dat je je dier juist moet troosten en aandacht geven als hij gestrest of bang gedrag vertoond terwijl anderen zeggen dat je hem dan leert dat het goed is om bang te zijn.
Zo zijn er dubbele verhalen. Wat is nou wel goed en wat niet?


(wanttoknow.nl)
Ik zal zelf zeggen dat je de middeltjes inderdaad beter in de kast kan leggen en je dier veel afleiding bieden. Bij bijvoorbeeld harde geluiden kan je ook proberen dat er zo min mogelijk geluid bij het dier kan komen.
Stel: Je gaat op vakantie. Bij een dier in een hok kan je kijken of je buren je konijn kan verzorgen of je cavia. Zo blijven ze in hun eigen omgeving. Als je die mogelijkheid niet hebt, probeer dan een adresje te vinden waarvan het dier de oppasser kent. Wanneer dit ook geen optie is kan je er altijd nog voor kiezen om een pension te zoeken waar ze veel aandacht en afleiding kunnen krijgen.

Over het negeren van je dier ben ik het niet helemaal eens, maar om overdreven te gaan troosten ook weer niet. Ik denk dat het het beste is om normaal tegen je dier te doen en geen speciale behandeling moet bieden.  Regelmaat is belangrijk voor een dier. Als dit veranderd kan het dier ook weer gestrest raken.

Wat doe jij met je dier om stress te voorkomen/genezen?

No comments:

Post a Comment