Sunday, May 5, 2013

Ras van de week: Belgisch trekpaard

Ik kwam op het idee om iedere maandag een artikel te schrijven over een ras. Dit kan uitlopen tot diverse diersoorten. Ik begin gelijk met het Belgische trekpaard. Het mooie trekpaard op de foto is Benny. Een Belgisch trekpaard van Stephanie Springer.
Wil je meer weten over dit ras? Lees dan vooral verder!

De naam zegt het eigenlijk al waar het Belgische trekpaard vandaan komt. Uit Belgiƫ! Waar ze voor gebruikt werden is ook niet ver te zoeken. Namelijk om dingen te trekken. Denk aan schepen, koetsen of in de mijnbouw. Ook werden ze gebruikt op het platteland. Ze hielpen met het ploegen. Voordat ze daadwerkelijk werden gebruikt om te trekken, waren het oorlogspaarden. Ze werkten in de oorlog in Vlaanderen en Brabant.

Tegenwoordig worden de paarden anders gebruikt. In de tweede wereldoorlog werden ze namelijk niet meer gebruikt om te helpen in de oorlog, en maar weinig om te ploegen. Grotendeels werden de paarden afgemaakt. De functie van het paard was er eigenlijk een beetje van af.
Tegenwoordig gebruiken we de Belgische trekpaarden dus om te mennen. Ze doen uiteindelijk dus nog wel wat er vroeger ook van ze is gevraagd. Verder proberen we zo uiteenlopend om te gaan met het ras. Zo worden ze ook gebruikt voor recreatie. Er worden buitenritten met ze gereden en soms word er zelfs met ze gesprongen en dressuur mee gereden! Dit wel in lichtere vorm.

Een Belgisch trekpaard is altijd snel te herkennen aan zijn uiterlijk. Je verwart hem niet snel met een ander ras. Hij heeft een aantal uiterlijke kenmerken wat je zeker wel op zal vallen.
Ten eerste is de vacht van het trekpaard vos, zwart of bruin. Je hebt dan daarnaast ook wel de vosschimmel, zwartschimmel enzovoort. De Roan dus. Het vacht past zich continu aan, aan het seizoen. Rond de winter is het paard donkerder qua kleur dan in de zomer.
Trekpaarden hadden vroeger ook vaak gecoupeerde staarten. Dat zijn eigenlijk gewoon staartloze paarden. De staartwortel werd daarbij afgesneden. Men dacht dat het paard hierdoor sterker zou zijn. Daarbij zal hij ook niet in de weg zitten bij het mennen. In  2001 is het couperen van staarten verboden. Ze konden bewijzen dat het allemaal niet waar is dat de paarden hierdoor sterker zouden zijn. Het zou zelfs slecht zijn voor het paard. Het paard kan zich niet verweren tegen vliegen.
Aan de bouw is te zien dat ze een groot gespierd lichaam hebben. Ze kunnen rond de 1.70 worden en ze hebben grote sokken als je die laat groeien. De kans op mok is hierdoor wel groter.  De oortjes van het trekpaard zijn in verhouding tot het lichaam klein en heel bewegelijk.

Een goede gang van het trekpaard is draf.







No comments:

Post a Comment