Friday, May 3, 2013

Dieren in de wereldoorlogen

Eerste Wereldoorlog : Dieren in de oorlog : Oefening van de Canadese cavallerie in Engeland. Vele soldaten te paard springen over een hek. 1915.
(geheugenvannederland.nl)
De tweede wereldoorlog was een harde tijd. Mensen van nu kunnen het nog vertellen als de dag van gisteren en het spreekt mij aan. Hoe had het zo uit de hand kunnen lopen. Dagelijks denk ik er wel over na. Vandaag om 8 uur herdenken wij de doden. Ik wil vandaag ook de aandacht leggen bij de dieren die trouw zijn gebleven in tijd van oorlog. Waarvan er ook zeker duizenden zijn overleden
De meest gebruikte dieren in de oorlog zijn de paarden, duiven, ezels, honden en ganzen. De honden en de paarden klinken waarschijnlijk wat bekender in de mond. Toch verschilt de functie van de ezel en het paard niet veel, en de functie van de hond en de gans is ook te vergelijken. De duif en de hond kan je ook zeker met elkaar vergelijken.

(geheugenvannederland.nl)
Het paard en de ezel zijn veel gebruikt voor het trekken van tanks en andere zware dingen. Waar de paarden vaak werden gebruikt om te trekken, waren de ezels er meer om te dragen. Ze hielpen met het overbrengen van bepaalde goederen. De paarden werden ook gebruikt om aan te vallen. Waar inmiddels al sneller tanks, pistolen en vliegtuigen werden ingezet, deden de paarden nog wel dit werk waar er zeker een aantal paarden het niet hebben overleefd.

(wereldoorlog1418.nl)
De duiven hadden een speciale belangrijke functie. Iets wat mij nog tot de dag van vandaag verbaast. Duiven brachten berichten over. Ze hadden dan aan hun pootje een kokertje met een briefje(de boodschap) hangen.  Vaak waren het belangrijke of geheime berichten. Helaas werkte de duif niet altijd even goed. Soms werden ze neergeschoten en soms kwamen ze bij een verkeerd adres aan. Vaak ging het ook wel goed en waren ze erg nuttig in tijd van oorlog. Er zijn honderden levens gered door deze brieven die de duiven rond brachten.


(historianet.nl)
De honden in de oorlog hadden veel uitlopende functies. Voedsel, speuren, waken of puur voor de gezelschap. Voedsel klinkt misschien een beetje raar. Maar ja. Er was hongersnood in de oorlog. Veel gebrek aan voedsel omdat het werd afgepakt van mensen, vernietigd of vervuild was. Uit pure nood konden mensen wel eens een hond slachten als voedsel voor de mens. Dat was helaas soms nodig. 
Verder moesten ze wel eens speuren. Mijnen opspeuren of onderduikers zoeken. Onderduiken was in die tijd verboden. Helaas zijn door deze speurhonden veel onderduikers gevonden waardoor er meer slachtoffers waren. 
Dan had je nog het waken. Honden kunnen goed mensen afschrikken. Een grote stevige hond met een harde blaf kunnen veel mensen bang maken. Een goede beet en je hebt ze vast. Waakhonden konden in die tijd goed te pas komen. 
En dan heb je de meest onschuldige functie. Een leuk gezellig hondje. Honden werden ook nog gewoon als huisdier gehouden en als trouwe vriend. Mensen hadden deze lieve honden natuurlijk ook nodig. De oorlog kon vaak voor eenzame periodes zorgen. En dan heb je de hond! De honden worden ook zo door de meeste mensen uit die tijd omschreven.


(wereldoorlog1418.nl)
Over dit dier heb ik nog nooit gehoord in de oorlog. Ik ben op internet wezen kijken, films gekeken, boeken gelezen over de oorlog en uiteindelijk kwam ik te lezen over de gans in de oorlog. Wat? Ik zag er geen logica in. Totdat ik las dat ze werden gebruikt om te waken. Hier valt verder niet veel over te vertellen. Ik denk dat hiermee het wegjagen van mensen bedoelt word.

Verder zijn er nog talloze diersoorten die hielpen in de oorlog. insecten, ratten, muizen en zelfs wormen! De glimwormen werden gebruikt om 's nachts te kunnen lezen en de ratten en muizen om mijnen op te sporen!


Weet jij nog een diersoort in de oorlog?

No comments:

Post a Comment