Wednesday, May 1, 2013

Dierenasiel


(Vandaag.nl)
Iedereen weet dat het dierenasiel het moeilijk heeft. Te weinig geld, teveel dieren en te weinig mensen die hun geliefde huisdier uit een asiel willen halen. Ik wil vandaag eens even aandacht besteden aan het goede doel. De dierenbescherming, maar met name het dierenasiel.


Zoveel zwerfkatten, mishandelde honden en verwaarloosde vogeltjes die geen thuis meer vinden als ze eenmaal in het asiel zitten. Een aantal vinden zeker wel een huisje bij een goed baasje maar er zijn er altijd nog een aantal die er wel minimaal een half jaar zitten. En waar komt dat door?

(112groningen.nl)
Mensen die hun dieren dumpen wanneer ze op vakantie gaan. Honden worden vastgebonden in het bos of gedumpt voor het dierenasiel. De baasjes kunnen dan vaak geen oppas regelen en willen vaak niet betalen voor een pension. Ontzettend zonde. De mensen zijn hun diertje kwijt en er is weer een plek minder voor andere diertjes die de ruimte nodig hebben.

Dan heb je nog de mensen die er echt zeker niets aan kunnen doen dat hun geliefde huisdier in het asiel komen. Ze komen er dan bijvoorbeeld achter dat ze allergisch zijn voor het diertje of wegens gebreken niet meer zelf voor het diertje kunnen zorgen. Deze dieren vinden vaak wat sneller een baasje omdat ze vaak in een wat socialere omgeving hebben gezeten en zijn aandacht meer gewend.

(goeievraag.nl)
Vervolgens heb je de 3e oorzaak. Zoveel pleziernestjes van mensen met kinderen! Er zijn zo ontzettend veel mensen die voor de lol een nestje kittens, konijntjes of hamstertjes willen. Mensen die er zonder bij na te denken een nestje nemen. Letten niet op inteelt, of ze een baasje kunnen vinden, en letten niet op risico's. Doordat ze geen baasje kunnen vinden voor zoveel diertjes in één keer, komen ze op marktplaats of in het asiel terecht.

Hoe kan je nou eigenlijk zelf een dierenasiel helpen. Heel simpel. In eerste instantie kan je bovenstaande dingen voorkomen! Laat je huisdier castreren of steriliseren, dan voorkom je al gauw een nestje.
Verder kan je natuurlijk geld doneren aan het asiel. Dit kan eenmalig, maar ook per maand. Van dit geld word vaak voer en speeltjes van gekocht of huur van betaald.
Je kan ook nog zelf iets doneren als een zak voer, speeltjes, kleedjes of andere dingetjes waar de dieren in het asiel wat aan kunnen hebben. Heb jij toevallig nog een hamsterkooi over? Die kan je doneren. Heb je nog wat oude kleedjes die anders in de prullenbak verdwijnen. Geef het weg! Zo kan je al heel wat bijdragen aan het leven in het dierenasiel.

Als laatste kan je dan nog vrijwilligerswerk komen doen in het dierenasiel bij jou in de buurt. Ze hebben nooit vrijwilligers te veel. Kijk op de site van het asiel bij jou in de buurt hoe je dit kan regelen of ga daar even langs om te vragen wat de eisen zijn en hoe de organisatie in elkaar zit.

Je kan ook zelf nog bedenken dat als je een diertje wilt, eerst in het dierenasiel kijkt. Kijk of er een leuk diertje tussen zit dat bij jou past. Zeker niet een diertje nemen die niet bij je past. Anders is de kans groot dat hij weer terug komt in het asiel.


No comments:

Post a Comment