Sunday, May 12, 2013

Ras van de week: Labrador retriever

En daar is dan de tweede Ras van de week! Deze week hebben we het over de Labrador. Een bekende hond. Ik ken vier labradors en allemaal stuk voor stuk even lief. Wat zijn nou eigenlijk de kenmerken van een labrador? En hoe komt het dat iedereen ze wel kent? Lees dan gauw verder!

(all-puppies.com)
De labrador retriever komt uit Canada, Newfoundland en Labrador. Ze zijn dus vernoemd naar de plek waar ze vandaan komen. Ze werden vroeger vooral vaak gebruikt als jachthond. Wanneer de baas van de hond een eend of een gans in het water neerschoot was het de taak van de hond om hem te gaan halen. Vaak uit slechte leefomgevingen. De hond is hierdoor bikkelhard en geeft niet snel aan als er wat mis is met hem zoals pijn.

(uwhondenkat.nl)
Tegenwoordig worden de labradors gebruikt als hulphond, blindgeleidehond, reddingshond en drugshond. Hierdoor is de labrador retriever vooral bekend geworden. Ze zijn intelligent, betrouwbaar en leergierig waardoor de honden makkelijk te trainen zijn. Met een goede opvoeding doen deze dieren je niks waardoor ze zeer geschikt zijn voor de klusjes die de honden doen. Verder zijn het natuurlijk ook gewoon leuke huisdieren waar je leuk mee kan sporten zoals frisbeeën en agility.
File:YellowLabradorLooking new.jpg
(Wikipedia)
De vacht van een labrador komt in drie soorten voor. Bruin, zwart en blond. Vroeger werd bruin als een fout in het fokken gezien en mocht dus niet als een echte labrador gezien worden. Pas later is deze kleur erbij geschreven. De vacht van een labrador heeft twee lagen. De onderste laag van het vacht houdt als het ware vocht tegen. Het is waterafstotend. De vacht heeft weinig verzorging nodig.
De schofthoogte van een reu is rond de 55/57 cm en dat van de teef is 54/56 cm. Ze wegen rond de 25/35 kilogram en gemiddeld word de labrador retriever 12 jaar oud.
De labrador heeft een diepe borst en een breed schedel. verder hebben ze een sterke achterhand



No comments:

Post a Comment