Sunday, June 30, 2013

Ras van de week: Shetlander

Een shetlander kent iedereen wel. Een kleine pony die je in vrijwel iedere stal wel tegen kan komen. Het eigenwijze dier staat bekend als kinderpony, maar is dit wel zo? Vandaag besteed ik eens aandacht aan dit dier! 


De shetlander komt oorspronkelijk van een de noordelijke Schotse eilanden, de shetland-eilanden. Dit licht bij het noordelijkste gedeelte van Groot-Britaniƫ. Van welk ras de shetlander nou precies afstamt zijn zo zijn twijfels over. Erg onduidelijk dus. Helaas.
De bewoners van deze eilanden hebben de shetlanders vroeger gebruikt voor de transport. Later werden ze ook ingezet in de Britse kolenmijnen.
Tegenwoordig word de shetlander veel gebruikt als kinderpony. Door hun kleine formaat kunnen kinderen er goed op rijden. Toch worden ze niet altijd voor kinderen gebruikt door hun koppige en eigenwijze karakter. Niet alle kinderen kunnen dit karakter aan. Veel volwassenen hebben er ook plezier mee! Shetlanders zijn erg sterk waardoor ze goed voor de kar kunnen! Verder word er door de kleine ruitertjes onder ons vaak op de shetlander recreatief gereden. Soms komen ze zelfs voor in de hoge dressuursport en in de springwedstrijden kan je ook nog wel een shet voorbij zien komen!
En soms.. Tja... Dan dienen ze gewoon als een grasmaaier! 


Goed... Hoe ziet een shetlander er nou eigenlijk uit. Iedereen herkent ze wel als je ze ziet! De shetlander kan tot de 107 cm worden. Ze hebben kleine oortjes en een klein hoofd. De neusgaten zijn daarintegen in verhouding wel groot. Zoals je bij veel shetjes kan zien zijn ze wat rond van zichzelf. De rug mag ook niet lang zijn. Ze hebben ook korte beentjes en dikke manen wat de korte hals bedekt. De dikke manen hadden de shetlanders nodig in de koude gebieden waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Hun vacht is ook goed bestendig tegen kou. Verder zijn het stevige pony's die sterk zijn in de borst. 
De shetlanders komen voor in alle mogelijke kleuren op appaloosa's na. 

Dit is mijn verzorgshetlander Devil!

Wat vind jij nou van de shetlandpony?




No comments:

Post a Comment