Friday, June 28, 2013

Konijnen koppelen

(iappsofts.com)
Gisteren kregen jullie al een artikel over het houden van konijnen. Hier heb ik niet veel aandacht gegeven aan het feit dat konijnen een vriendje nodig hebben. Vandaar hier dan nog een artikel maar dan gericht op het samen houden van konijnen. Want zeg nou zelf, Jij hebt liever ook een vriend in de buurt! 


(vlaardingen.dierenbescherming.nl
Konijnen moeten nou eenmaal samen gehouden worden. Van nature leven konijnen namelijk in groepen omdat dit veiliger is. Een maatje heeft veel voordelen als je een goede match hebt. Wat je dan dus ook totaal niet hoeft te doen is twee mannetjes bij elkaar zetten. Dit word vechten. Een mannetje en een vrouwtje gaan natuurlijk het beste. Dit is ook wel te begrijpen als je kijkt naar het natuurlijke gedrag. Zorg er dan wel alsjeblieft voor dat er minstens één konijn is gecastreerd. Er zijn genoeg konijntjes op de wereld.

(konino.nl)
Ja maar kan je nou zomaar twee konijnen bij elkaar zetten? Tja, bij sommige konijnen kan dat dan weer wel, bij een ander weer niet. Net als dat wij mensen elkaar niet altijd mogen Soms komt er echt wel wat voorbereiding aan te pas!
-Denk er hoe dan ook aan dat je konijn 100% onvruchtbaar is! Een konijn is na een castratie nog een aantal weken vruchtbaar.
-Bij het koppelen van je konijnen moet je er ook aan denken dat het op een neutrale ruimte gebeurt. Zorg voor een ren waar je ze allebei in kan zetten waar geen geur van  één van de konijnen hangt.
-Verder moet je goed nadenken over de tijd die het gaat kosten. Het kan echt een hele tijd duren. Waar het bij het ene stel maar een uurtje kost duurt het bij een ander koppel wel een aantal dagen! Lukt het koppelen nog niet na een dag?
-Zorg er dan voor dat de konijnen nog niet bij elkaar in het hok komen te zitten, zorg dus voor nog een hok of kooi voor de zekerheid. Verder is het wel vanzelfsprekend dat je konijnen gezond moeten zijn.
-Wat ook kan helpen bij het koppelen is een schuilplek in het hok, waar een konijn zich even kan terugtrekken. Het is niet de bedoeling dat hij zich volledig kan verstoppen. Even bijkomen is voldoende.
Er zijn erg veel dingen waar je op moet letten bij het koppelen van konijnen. Daarom kan je naar mijn mening het beste naar een opvang gaan waar een koppeling kan plaatsvinden. Ze hebben het beste voor met de konijntjes en zo weet jij ook zeker dat er niets mis kan gaan. 


(Dierennet.be)
Soms worden konijnen wel met cavia's gehouden, kippen of zelfs geiten! Mag ik jullie alvast zeggen dat dit niet aan te raden is? Een cavia en een konijn is erg lastig samen. Een cavia heeft andere eetgewoontes waardoor een konijn snel te dik kan worden en een konijn wil lekker zijn vriendje wassen terwijl de cavia dat maar niets vind. Met zo'n misverstand kunnen ze elkaar erg irriteren. Een konijn kan een cavia ook pijn doen. Niet met slechte bedoelingen maar het gebeurt. 
Een konijn met kippen in de ren zetten is ook geen goed plan. Denk maar aan de snavel van een kip. Een kip heeft een pikorde. Om de rang te bepalen in de groep pikt de kip met de snavel naar het dier waar hij hoger op wil staan. Als dit bij het konijn het geval is dan vind je je konijn al snel bloedend terug. Het konijnenhuidje is hier niet voor bestemd. Bij geiten met hoorntjes heb je hetzelfde probleempje. De hoorntjes van een geitje kan een konijn doorboren.
Kort gezegd; Een konijn met een soortgenootje is het beste wat je je konijn kan bieden! Een maatje waar hij zijn angsten en plezier mee kan delen.
Tja tja tja... Hoe een koppeling precies werkt en waar je op moet letten is erg lastig om aan een beginner over te laten. Ik zou het zelf ook niet zomaar even gaan proberen. Toch hoop ik dat jullie een beetje doorhebben dat een konijn met zijn tweetjes hoort en een koppeling erg kan verschillen.

Hoop dat jullie hebben genoten van het lezen! Morgen nog een artikel!



No comments:

Post a Comment