Sunday, June 2, 2013

Ras van de week: Maanvis


Maanvissen, mooie vissen die door veel mensen met een aquarium word gehouden. Het zijn echter lastige visjes en ze zijn er in diverse kleuren en groottes te vinden! Wil je meer weten over deze rustgevende vissen? Lees dan gauw verder!



(aquavo.nl)
De maanvis komt voor in de Amazonegebieden en leven in temperaturen rond de 25 รก 27 graden Celsius in zacht en zuur water. Het zijn rustige visjes die dan ook vaak in traag stromende rivieren leven en tussen de plantjes. Als je de maanvis in je aquarium hebt moet je dan ook zeker genoeg beplanting hebben en er voor zorgen dat er niet veel stroming in het aquarium zit door de filter. 
Je vind ze in de natuur vaak in scholen en dit word dan ook graag nagebootst in een aquarium. Ze worden vaak in koppels of in groepjes van vier gehouden. Bij medebewoners moet je goed uitkijken dat je er niet te kleine visjes bij doet. Die worden vaak opgegeten door de maanvissen die je hebt. Ook sumatranen kan je beter niet bij de maanvis doen omdat deze gaan knabbelen aan de vinnen van de maanvis. 


(aquariumvissen.net)
De maanvis heeft altijd een mooi lang lichaam dat vooral plat is en in de meeste gevallen rechte verticale strepen bezit. De vissen hadden deze strepen in de natuur nodig om minder op te vallen tussen de plantjes. Er zijn vele kleuren en patronen van de maanvis door de kweek zoals gouden, zwarte, rode, witte en blauwe vissen. De aftekeningen wisselen tussen stippen, strepen en vlekken. De streepvariant komt overigens het meeste voor. 
De vissen komen voor in sluierstaarten en normale vinnen en kunnen maar liefst 25 centimeter worden! Ze worden vaak nog erg klein verkocht. 
Er word wel eens de misverstand gemaakt dat de vissen zo groot blijven. Ze groeien niet in een kleine omgeving maar de ogen wel. Je kan aan de grootte van de ogen zien of ze te klein of goed zijn. De hoogte van een aquarium is dan vooral belangrijk. Zo rond de 60 cm hoog.

Ik zal niet zomaar aanraden om te beginnen met maanvissen. Lees je vooral goed in op internet en laat je informeren bij goede zaken die niet zo zeer gericht zijn op geld maar je de juiste informatie geeft! Er zijn ook fora waar veel mensen met vaak veel kennis over deze vissen bij elkaar komen!



Heb jij maanvissen?


No comments:

Post a Comment