Monday, June 10, 2013

Ras van de week: Sphynx


(great-pictures-of-cats.com)
Ik vond het wel weer leuk om een ras te kiezen die je niet zo snel tegen komt. De Sphynx leek mij hier wel voor geschikt! Een lekkere opvallende kat die je niet gauw in iedere buurt ziet rondscharrelen. Als je benieuwd bent naar dit aparte ras zou ik snel doorlezen!
File:Sphynx buiten.JPG
(Wikipedia)
Deze aparte kat is ontstaan in Canada. Daar zijn diverse haarloze katten met elkaar gekruist of met katten die bijna geen haar hadden. Zo is uiteindelijk de Sphynx ontstaan. Deze haarloze katten werden een aantal eeuwen geleden in Zuid-Amerika gevonden. In de jaren '60 en '70 werden de naakte huiskatten gevonden. Deze werden naar Nederland geïmporteerd waar serieus mee gefokt begon te worden. 


(hairless-cats.net)
Terwijl mensen niet durven vast te stellen dat deze kat goed is voor mensen met allergieën, klopt het wel dat mensen die allergisch zijn voor kattenharen vaak wel tegen deze kat kunnen en minder tegen andere katten. Dat komt dus omdat hij geen lange haren heeft. (Wel donshaartjes).
Wanneer je allergisch bent de huidschilvers van katten, kan deze kat ook een uitkomst bieden. Deze katten kan je makkelijker in bad doen waardoor de huidschilvers verwijderd worden. Dit is alleen niet altijd het geval!!
Deze kat word vooral gebruikt als een gezelschapsdier en dan ook vaak in gezinnen waar allergie speelt. De katten zijn erg makkelijk in de omgang waardoor ze ook wel goed bij kinderen kunnen. Let wel op de opvoeding. Er word gezegd dat deze katten half kind zijn op basis van hun karakter.


Dit ras is duidelijk te herkennen aan zijn uiterlijk. Ten eerste zie je natuurlijk al gelijk dat hij vrijwel naakt is. Hij heeft echter wel donshaartjes zoals ik al eerder heb vermeld. Deze zijn alleen niet duidelijk te zien. Ze hebben grote oren en vaak blauwe ogen. De benen zijn vaak in een O-vorm.
Bij deze kat word vaak aangeraden om ze vaak te wassen omdat het dier geen haartjes heeft om talg van de huid te verspreiden waardoor het dier erg plakkerig kan worden. De oren worden ook aangeraden om schoon te maken omdat het dier veel oorsmeer produceert. 
De kans dat dit kattenras snel verbrand is groot, hiervoor word dus ook aangeraden het dier zo min mogelijk in de zon te laten of hem in te smeren met een speciale zonnebrand waar geen schadelijke ingrediënten in zitten.


No comments:

Post a Comment