Thursday, June 27, 2013

Konijnen houden

Sorry jongens! Ik heb mijn blog een dagje links laten liggen, daarvoor in plaats krijgen jullie zondag nog een artikel! Vandaag even een simpel artikeltje over hoe je konijnen houd met misschien nog even een tikkeltje meer info over het bij elkaar brengen van konijnen. Vooral als je net wil beginnen met een konijn als huisdier is dit een handig artikel voor jou!



Beginnen bij het begin: Het hok. Je hebt een konijn en die heeft een hok nodig. Of dat nou binnen of buiten is, dat maakt niet uit. Er zijn een aantal regeltjes waar alleen de plaats al aan moet voldoen.
-Uit de zon
-tochtvrij
-veilig tegen roofdieren
-boven de grond
Buiten is het vooral belangrijk dat het hok ook geen vocht doorlaat. Het dier kan dan kou vatten. Konijnen kunnen niet goed tegen tocht en kunnen hier ziek van worden. Als je dier buiten staat moet je ook goed rekening houden met eventuele roofvogels, katten en honden die je konijn kunnen verwonden. Verder word aangeraden om het hok wat boven de grond te zetten. Dit weer in verband met tocht en vocht. Ook is de grond vaak wat kouder of met zon er op een stuk warmer dan wanneer het dier zou staan op een ophoging.
Je maakt je konijn helemaal blij als je een verdieping of een ren tot zijn beschikking geeft. Zorg er voor dat deze ook veilig zijn tegen bovenstaande punten. Een ren mag wel op de grond zolang het dier maar een ophoging tot zijn beschikking heeft.

Een binnenkooi is er maar in beperkt aantal maten die vaak als klein worden ervaren. Een konijn moet namelijk minimaal een vierkante meter bewegingsruimte hebben en de grotere konijnenrassen zelfs meer. Als oplossing kan je hiervoor een buitenhok, binnen plaatsen. Een kamerren aan het hok maakt het dier blijer door de bewegingsvrijheid. Zorg er voor dat eventuele kabels, snoertjes of giftige kamerplanten niet in de buurt is van zijn hok. Dit kan problemen opleveren. Als je er aan denkt om het dier los te laten lopen door de woonkamer, kijk dan goed uit voor deze punten. Je kan bij een bouwmarkt verschillende spullen kopen om kabels af te werken.

Oja! Ik heb ook nog een stel standaard regeltjes! Zorg voor een plek waar je konijn zich in kan terugtrekken zoals in de foto hierboven! Een nachthok. Door zo'n bepaalde plek te bieden heeft je konijn een plek waar hij zich veilig voelt. 
Verder moet er natuurlijk heel vanzelfsprekend een voerbak en een waterbak of waterfles aanwezig zijn. Een hooiruif is ook iets wat je niet moet vergeten! Hooi is erg belangrijk voor een konijn en dus mag die ruif niet ontbreken. Zorg ervoor dat deze altijd gevuld zit. 
Verder moet je natuurlijk de bodembedekking niet vergeten! Je kan verschillende soorten vinden in de dichtstbijzijnde dierenwinkel vinden. Of het nou gaat om stro, kattenbakkorrels, hennepvezel, beukensnippers of katoen, het moet aanwezig zijn. Ik raad zelf stro aan als bodembedekking omdat ze ook hun tanden hieraan kunnen slijten en verveling tegen gaan doordat er op geknaagd word. Verder neemt het goed urine op. Vaak doen wij er nog zaagsel onder wat nog even als extra laag dient. Dit vangt ook goed urine op!


Dan gaan we naar het leuke gedeelte van huisvesting! Konijnen vervelen zich nogal snel. Dit komt omdat ze in de natuur altijd wel op zoek zijn naar eten en lekker het gras aan het maaien zijn. Bij jou in het hok hoeft dit niet! Om het dier dan toch zijn plezier te geven kan je bij het konijntje in de ren een doek leggen met wat lekkers er in, een kartonnen doos, een speelballetje, een blok hout of iets anders in die richting. Een bak met aarde kan trouwens ook voldoening geven alleen kan dit wel erg vies gaan worden. Al deze spulletjes kunnen ook goed dienen bij het slijten van de tanden. Een kartonnen doos en een blok hout kunnen ze lekker hun tanden in zetten en bij de voertjes in het doek kunnen ze ook lekker knabbelen.
Wees creatief in het kiezen of maken van een leuk zelfstandig speeltje voor je konijn voor als jij hem niet de aandacht kan bieden die nodig is! 


En niet te vergeten: Konijnen moeten met z'n tweetjes gehouden worden! Beste combinatie is dan toch wel een gecastreerd mannetje en een vrouwtje. Vrouwtjes kunnen eventueel samen gaan maar dit risico zou ik niet nemen. Twee mannetjes is vragen om ongelukken en dan ook zeker niet aan te raden. Hierover volgt later meer!

Wat heeft jou konijn tot zijn beschikking?

No comments:

Post a Comment