Thursday, June 6, 2013

Evolutie van het paard


(T-rat.com)

Even wat geschiedenis in het straatje gooien. De evolutie van het paard. Ik heb er boeken over gelezen en me erg verdiept in het ontstaan van het paard. Hoe alles begon en hoe lang alles heeft geduurd. Ik vond het erg interessant om te lezen en dit wil ik graag met jullie delen. 


(Goeievraag.nl)
Wel 60 miljoen jaar terug begon waarschijnlijk de evolutie van het paard als hoe we hem nu kennen. Het begon allemaal bij het maar 20 centimeter hoge beestje Eohippus Het had een lang hoofd en een vrij slank lichaam. Hij leefde in Noord-Amerika en West-Europa. Dit dier liep niet op eem hoef per been zoals we het paard nu kennen. Gek zeg je? Dat valt wel mee. Het diertje liep op tenen met kussentjes. De tenen waren hoeven. Het dier kon op die manier snel vluchten voor roofdieren of andere gevaren. Hier was het al een vluchtdier.

Het klimaat begon te veranderen. Het leefgebied werd droger en het dier moest het doen van struiken waarbij hij de takjes er af moest zien te bijten. Het dier begon snijtanden te krijgen. De Mesohippus kwam er aan. We zitten nu al op 35 miljoen jaar terug. Het dier kreeg langere poten en ze werden groter. Ze waren inmiddels 60 centimeter hoog en de rug was al wat rechter en het lichaam werd slanker.


(Dynamisch.nu)
De Merychippus ontstond na de Miohippus waar meerdere diersoorten uit kwamen. De grazers en de bosbewoners. De Merychippus was een grazer van rond de 17 miljoen jaar geleden Het klimaat was weer veranderd en zij konden genieten van het grazen op de vlaktes. Er waren minder schuilplekken voor het dier waardoor hij vaak zelf goed in de gaten moest houden of er gevaar dreigde. Het moest vaak opkijken of er gevaar was waardoor de nek langer was dan zijn voorgangers. Ook waren de voorpoten langer geworden. Bij de Merychippus is ook een belangrijke verandering ondergaan doordat de kiezen harder werden en ze liepen op nog maar één teen. Het dier had nog zijteentjes die het amper zou gebruiken. Alleen tijdens het rennen ter extra ondersteuning. Fascinerend!


(discuzionez.com)
En dan komen we al heel dicht bij het moderne paard als hoe we ze nu kennen. Het dier Pliohippus ontstond dat maar op één hoef liep. Uit dit diersoort schijnt de Equus Caballus te zijn ontstaan. Het dier is in Amerika uitgestorven maar leefde voort in Europa, Afrika en Azië. De ijstijd was inmiddels over en in al de landen heerste een ander klimaat. Op die manier zijn er diverse paardensoorten ontstaan. Erg bijzonder al zeg ik het zelf, dat een dier zo kan veranderen puur door het klimaat waar het in leeft.


(eol.org)
We kunnen het nu waarschijnlijk niet meer voorstellen, maar toen de mens echt nog moest jagen voor zijn eten werden de paarden als een prooi gezien. Wij waren een gevaar voor de paarden. Pas een tijd later zag de mens in dat de paarden erg sterk waren waardoor er karren kwamen die het paard kon trekken om spullen te vervoeren. 6000 jaar geleden werden de paarden voor het eerst als huisdier gehouden.

(wigosite.nl)
Ik vind de evolutie van het paard erg interessant. Hun allereerste voorouder had al overeenkomsten met het dier van nu. Hoeven en een vluchtinstinct. Het belangrijkste in de evolutie waren de hoeven en het gebit. ik vind het erg apart maar ook moeilijk om te lezen hoe dit is gegaan. Om een verband te leggen met de voorouders ligt mij nog lastig. Er is zo ontzettend veel informatie te vinden over deze prachtige dieren die nu als huisdier worden gehouden dat ik de basislijnen heb geprobeerd te vertellen in dit artikel.

Welke voorouder vond jij bijzonder?


No comments:

Post a Comment