Wednesday, July 10, 2013

Vlooien en teken


(lymevereniging.nl)
Het vlooien en teken seizoen is al eventjes aan de gang. Niet alleen mensen maar ook jouw huisdieren hebben er last van. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn hoe je de vlooien en teken bij je dier kan voorkomen. Honden en katten hebben er het meeste last van, maar ook voor andere buitendieren is het belangrijk om te weten hoe je het voorkomt. 


(Dierenziekenhuis.nl)
Een teek kan veel problemen veroorzaken bij je dier maar ook bij jou! Ze kunnen de ziekte van Lyme en babesiose overbrengen. Babesiose is een ernstige ziekte onder de honden. Helaas zijn er behoorlijk wat mensen die denken; Dat overkomt mij toch niet. Je kan je hier nog stom over verbazen! Er is bekend dat per tekenseizoen maar liefst een miljoen mensen een teek krijgen waarvan er 20.000 ook echt ziek werden. Hierbij praten we nog niet over dieren. 
Een teek leeft van het bloed van mensen, honden, katten en alle andere diersoorten.

(dierenartsede.nl)
Vlooien zorgen daarintegen wat minder gevaar al zeg ik het zelf. Een vlo is vooral erg vervelend voor zowel mens als dier. Alleen bij katten kan het een ziekte overbrengen. Namelijk de kattenkrabziekte. Mensen kunnen dan weer ziek worden van de kat als deze je krabt en besmet is.
Verder zorgen vlooien vooral voor veel jeuk en jeukirritaties. Bij een vlooienallergie is alle jeuk heftiger. Vlooien kunnen ook voor lintwormen zorgen.


(belcat.be)
Ik hoop dat je nu wel inziet dat je het beste kan voorkomen dat je dier ziek word!
Ben je overtuigd dat je het liefste wilt voorkomen dat je dier deze rottige beestjes krijgt? Mooi! Het is namelijk erg simpel.
Er zijn tegen vlooien veel anti-vlooien producten. Je hebt druppeltjes, sprays, banden, shampoo's en poeders. Verschillende merken hebben dan ook deze producten. Denk aan FrontlineCombo, Advantix en Beaphar.
Deze producten zijn gewoon te vinden in jouw dierenwinkel. Op deze manier heb je direct je dier beschermd maar een volledige bescherming is het niet.
Wil je nog meer voorkomen dat je dier vlooien krijgt, dan kan je een omgevingsspray gebruiken. Ook deze is er van diverse merken. De omgevingsspray spray je in de directe omgeving van je huisdier. De vlooien verdwijnen en/of gaan dood op deze plaatsen.
Vlooien komen trouwens het meeste voor in bossen en parken dus kijk na een wandeling met je hond goed of er geen vlo in zijn vacht zit. 


(vggm.nl)
Om te voorkomen dat je dier een teek krijgt verschilt vrijwel niets van de vlooien. Ook teken komen het meest voor in bossen, parken en andere dichtbegroeide gebieden. Voor honden heb je ook tekenbanden. Door de wrijving van de band over het vacht van je hond komt er steeds een bepaalde stof vrij dat teken voorkomt! Erg handig al zeg ik het zelf. De band word namelijk gewoon gedragen als een halsband! 


(sannewierda.wordpress.com)
En dan heeft je dier toch een teek opgelopen. Voorkomen is te laat, dan moet je genezen. Als je een teek bij je lieveling aantreft is het eerste dat je moet doen: Het beest weghalen! Trek er niet zomaar aan want de kans dat de kop vast blijft zitten en infecties veroorzaakt is dan groot. Het beste kan je een pincet of een tekenpincet gebruiken. Je zet de pincet zo dicht mogelijk bij de huid over de teek heen, je draait de teek rond hem probeert hem los te krijgen. Ga hem vooral NIET verdoven met alcohol. Dit vergroot de kans op ziekte. Wat de kans op ziekte verkleind is om de teek binnen 24 uur te verwijderen. Controleer je huisdier dus goed als hij buiten is geweest!
Een teek die je hebt verwijderd moet je weggooien in plakband. Op deze manier kan hij niet opnieuw zoeken naar een slachtoffer en heb je de minste kans dat de ziekteverwekkers of eitjes vrijkomen. Het pletten van het dier is GEEN optie.


(kleinherenbrink-raalte.nl)
En wat als je dier toch vlooien heeft gekregen? Die zijn even wat lastiger om volledig weg te krijgen. Vlooien komen namelijk door je hele huis te zitten! Tegen vlooien heb je ook nog korte termijn middeltjes. Ook weer in sprays, druppels en poeder verkrijgbaar. Hiermee dood je de vlooien in het vacht.
Verder is het erg belangrijk om de omgeving te sprayen met antivlooienspray.
Helaas gaan poppen van vlooien niet dood of weg door antivlooien middeltjes. Blijf daarom het huis goed schoonmaken. Dekentjes, knuffeltjes, kussens en andere stoffige dingen moeten goed gewassen worden en stofzuigen is ook zeker nodig! Houd de omgeving zo schoon mogelijk. Je dier wassen met antivlooien shampoo kan ook enig zins helpen. 


Ik hoop bij deze redelijk te hebben geïnformeerd. Vlooien en teken zijn nooit leuk en ik gun ieder mens en dier dan ook een vlo- en tekenvrije zomer!

Heb jij ervaring met vlooien en/of teken?

No comments:

Post a Comment