Sunday, July 21, 2013

Ras van de week: Borstel


(members.chello.nl)
De eerste cavia die voorbij komt! De borstel. Een grappige cavia om te zien al zeg ik het zelf. Het vacht oogt lekker pluizig en ik was van mening dat dit ras de eer mocht hebben om als eerste cavia op deze blog te mogen verschijnen.

(caviagids.nl)
Dit ras komt oorspronkelijk uit Engeland. En is sinds 1954 erkend in enkele kleurslagen in Nederland. De borstelcavia is eigenlijk gewoon een mutatie van de gladhaarcavia. De borstelcavia is eigenlijk  een gladhaarcavia maa dan met rozetten. In karakter verschillen ze ook een beetje.


(caviaforum)
Tegenwoordig worden de cavia's vooral gebruikt voor de fok, shows en als huisdier. Fokkers vinden dit ras vaak een uitdaging om te fokken. De rozetten moeten namelijk precies voldoen aan de eisen. Zo mag er niet teveel huid zichtbaar zijn en moet het midden een vorm van een puntje hebben. Doordat ze zoveel eisen aanhouden komen ze vaak voor op shows maar als huisdier mag dit dier natuurlijk ook niet vergeten worden. 
Het is een lieve cavia die wat drukker is dan de gladharige. Bij het aaien moet je vaak wel een beetje oppassen aangezien de haren alle kanten op staan. Je moet wel met de richting mee aaien.


(Degrotecavia.nl)
Zoals al eerder gezegd is de borstelcavia een cavia met veel rozetten. Het vacht staat zo'n beetje alle kanten op. Het vacht is ongeveer 3,5 centimeter lang en ruwharig. Ze hebben een korte nek en grote, bolle ogen. De oren zijn onbehaard en wijzen naar beneden.
De borstels worden in alle kleuren gefokt alleen niet alle kleuren zijn erkend. De borstelcavia is in Satijn ook erkend in de kleur Rood. Dit is sinds 2000 definitief.


(De driekleurige cavia is de borstelcavia,)

Wat vind jij van dit ras?





No comments:

Post a Comment