Sunday, August 25, 2013

Ras van de week: Goudvis


(yunphoto.net)
Blub blub. De goudvis is één van de meest bekende vissensoorten. Veel kinderen hebben ooit wel een goudvis als huisdier gehad. Hoewel het simpele dieren lijken, hebben ze toch veel meer aandacht nodig dan je in eerste instantie denkt. Vandaar vandaag een ras van de week: De goudvis
File:Goldfish3.jpg
(wikipedia)
De goudvis komt oorspronkelijk uit China, Japan en Vietnam. Ze werden daar zo'n 4000 jaar geleden gekweekt als siervissen. Ik geef ze vooral geen ongelijk. De goudvis is familie van de karpers. Rond 1711/1715 kwam de eerste goudvis op Nederlandse grond. 


(aquariumfreak.com)
De goudvis word dus veel gebruikt als siervis. Veel mensen dachten er te makkelijk over. Een vis in een kleine kom met wat water en een plantje is voldoende, dacht men. Het tegendeel is waar. Een goudvis is een heel gevoelige vis en een enorme vervuiler. In een kom is vaak te weinig zuurstof voor de vis waardoor hij boven water lucht hapt. De luchtblaas van de goudvis komt dan vol met lucht te zitten waardoor hij moeite krijgt met zwemmen. Hierdoor kunnen ze ondersteboven gaan hangen, scheef zwemmen of niet meer omlaag kunnen. Dit is al opgelost met een grotere oppervlak en zuurstofplantjes. 
Een kom is zo en zo slecht voor de vis. Kijk jij maar eens een hele dag in een kom. Je word er duizelig van. Zet een goudvis dan ook niet in een ronde kom maar in een balkvormige bak of aquarium. Kubus is ook goed. En omdat het zulke vervuilers zijn is het ook beter voor de vis om een filter er in te hebben zitten. Zo ka het dier zichzelf ook niet vergiftigen. minimale aquariumgrootte is 100x40x50.
Met een maatje doe je de goudvis ook al veel plezier.

(goudvissenverzorgen.nl)
Een goudvis kan er qua uiterlijk verschillend uitzien. Je hebt sluierstaarten, normale staarten, wit en goudkleurig. Je herkent de goudvis wel snel als je er één ziet. Denk ook maar niet dat die leuke visjes in de dierenwinkel zo klein blijven. De goudvis wordt namelijk 40cm lang. Hij groeit niet met de bak mee en dus moet je daar rekening mee houden. 

Heb jij als kind een goudvis gehad?

No comments:

Post a Comment