Sunday, September 8, 2013

Ras van de week: Toggenburger


(Blackandwhiteisland.nl)
Bij huisdieren denk je waarschijnlijk niet zo snel aan geiten. Ze worden echter wel als huisdieren gehouden. Landbouwhuisdieren om preciezer te zijn. De geit mocht wat mij betreft dus ook wel even een plek krijgen.


File:Toggenburger.jpg
(Wikipedia)
De Toggenburger komt oorspronkelijk uit Obertoggenburg in Zwitserland. Deze geit is door een bepaalde eigenschap veel geëxporteerd. 


(www.dierenweideabstede.nl)

De Toggenburger word veel gebruikt als melkgeit. Dit komt doordat de geit met weinig voedsel nog behoorlijk veel melk produceert. 3 liter per dag over een periode van ongeveer 300 dagen zegt men. De uierkwaliteit schijnt ook uitstekend te zijn. 
Deze geit is ook een makkelijk dier om te houden. Ze kunnen in kleine en in grote groepen waardoor ze ook vaak op een kinder- of zorgboerderij te vinden zijn. Op dierenweides zijn ze ook snel terug te vinden.


(natuurlijkerleven.nl)
Toggenburgers vind ik toch wel één van de mooiere geiten. Dit komt vooral door de tekening op de kop. Ze hebben namelijk een witte rand om de oren en een soort masker. Vanaf de stootknobbels tot aan de snuit hebben ze twee witten strepen die om de ogen lopen. 
De voorbenen zijn aan de binnenkant en vanaf de knie naar de hoef wit en de achterbenen zijn aan de binnenkant en vanaf de hak naar de hoef wit. 
De spiegel hoort eigenlijk ook wit te zijn. De spiegel is het gedeelte onder de staart en aan de dijen. De staart zelf is van boven gekleurd en van onder wit.
Aan de uiers kan je dit ras ook herkennen. Ze zijn namelijk dun behaard met witte haartjes.
De Toggenburger komt voor in de kleuren donkerbruin en lichtbruin. Ze zijn rond de 70cm groot en wegen ongeveer 65 kilogram.


No comments:

Post a Comment