Sunday, January 12, 2014

Ras van de week: Dalmatiër


(hondenwoordenboek.nl)
Iedereen, maar dan ook iedereen kent de dalmatiër wel. Hondenliefhebbers, maar ook dierenhaters herkennen deze honden uit duizenden. Ze zien er dan ook erg opvallend uit! Deze week in Ras van de week: de dalmatiër!
Dalmatian b 01.jpg
(Wikipedia)
De dalmatiër komt oorspronkelijk uit Kroatië uit de plaats Dalmatië. Sinds het begin van de 18e eeuw heeft dit ras zich vooral laten zien in Engeland. Hier werd in 1882 het rasstandaard opgezet.


File:Dalmata.jpg
(Wikipedia)
Vroeger kreeg deze rashond een taak: het begeleiden van de door paarden getrokken koetsen en rijtuigen. Tegenwoordig word het net als elk ander hondenras gebruikt als huisdier en voor hondenshows. 



(retailwiki.nl)
De dalmatiër is bekend geworden door de disneyfilm 101 dalmatiërs. Het ras werd heel erg geliefd door kinderen maar ook door volwassenen. Heel veel mensen wilde een dalmatiër. Veel mensen vergistte zich echter in de verzorging en het karakter van dit ras waardoor er veel dalmatiërs in het dierenasiel belande. Door de film werd dit ras ook erg geliefd bij broodfokkers. Doordat het ras opeens zo erg werd doorgefokt kwamen er nerveuze en agressieve dalmatiërs. De goede honden uit dit ras, de goed gefokte honden zijn nieuwsgierig, intelligent en hebben hun menselijke trekjes. Kijk dus goed uit bij welke fokker jij je dalmatiër vandaan haalt. 


(hondenforum)
De dalmatiër heeft een lang hoofd met een vlak schedel.Ze hebben een breed bovenschedel en een droge mond. De neusspiegel is zwart bij de zwart/witte honden en bruin bij leverkleurige honden.
De ogen staan tamelijk ver uit elkaar, zijn middelgroot en ze zijn rond van vorm. De rand rondom de ogen moeten gepigmenteerd zijn. Dit kan in de kleuren zwart of leverbruin. 
Dit ras heeft een ruime gang. Vloeiend, krachtig en ritmisch. De schofthoogte van een reu (man) is iets hoger dan dat van een teef (vrouw). Ze zijn allebei rond de 60cm groot. Het ideale gewicht van een reu is 27/32 kilogram en van een teef is dat ongeveer 24/29 kilogram.






No comments:

Post a Comment