Thursday, December 26, 2013

Vuurwerk


(suksawat.nl)
Nu kerstmis is geweest, is het toch weer tijd voor vuurwerk en oud&nieuw. Dieren vinden dit altijd wat minder leuk. De harde knallen en lichtflitsen zijn natuurlijk ook wel een beetje eng. Het is voor de mens heel mooi en leuk. Ik geef je vandaag tips hoe je je huisdier alvast een beetje kan laten wennen aan de harde knallen voor het echte werk begint


Ten eerste meld ik jullie gelijk even dit plaatje. Misschien hebben jullie hem wel eens voorbij zien komen. Heb jij geen huisdieren? Denk er dan wel aan dat er in de buurt wel honden zijn die niet naar buiten durven door de knallen. Door al het vuurwerk uit te stellen tot oudejaarsavond kan de hond langer genieten van zijn wandelingen en katten kunnen langer speuren door de wijk. Niet alleen honden en katten hebben last van de knallen, maar ook konijnen die buiten gehouden worden vinden dit eng.

(bunnybunch.nl)
Dan hier de tip om jouw huisdier voor te bereiden op oudejaarsavond. 
Er zijn diverse CD's te koop en te downloaden van vuurwerkgeluiden. Ook kan je op youtube diverse geluiden vinden. Begin met die geluiden heel zacht te spelen waar je dier bij is. In de loop van de dagen kan het steeds harder. Als je dier op zijn gemak is wanneer het geluid laag is, dan kan de volume wat hoger. Laat je dier geleidelijk wennen aan de geluiden. Als de avond dan eenmaal is aangebroken zal je diertje er minder angstig voor zijn omdat hij de geluiden dan wel al een beetje kent. Natuurlijk zal de stress er nog niet helemaal vanaf zijn. Een plotselinge harde knal tussen al het andere vuurwerk door kan nog behoorlijk onverwachts komen en een beetje eng zijn.

(ylmp.nl)
Er zijn voor honden en katten ook pilletjes en sprays wat de angst zou moeten verminderen. De betrouwbaarheid hangt heel erg af van welke middelen er in de spray zitten. Sommige middeltjes werken juist op die manier dat het dier wel angstig is maar hier niet voor uit kan komen.


(dierennieuws.nl)
Laat je huisdiertje ook gewoon in vertrouwde omgeving en sluit hem niet op in een donker kamertje waar hij de flitsen niet zou zien. De knallen blijven ze horen en een andere ruimte zorgt alleen maar voor stress. Laat het diertje lekker bij zijn mandje in de buurt komen en laat hem onder de bank kruipen als hij zich hierdoor veiliger voelt. Ga hem niet overdreven lang aanhalen en hem zielig vinden maar ga hem ook zeker niet negeren. Zorg er voor dat je voor je beestje bent. Dat hij tegen je aan kan kruipen. Misschien ben jij wel het veiligste plekje in de ogen van je kat?





No comments:

Post a Comment