Sunday, December 1, 2013

Ras van de week: Shiba inu

File:Taro (black and tan, reu) - Chiko (rood, reu) - Ichigo (rood, teef).jpg
(wikipedia)
Wat een prachtige honden. Ik heb laatst weer eens een film gekeken over een hond dat op het station blijft wachten op zijn baasje. Hachiko. Kennen jullie die film nog? Een waargebeurd verhaal met een prachtige Shiba inu. Hij inspireerde mij en ben me meer gaan verdiepen in dit ras.
File:Hachiko Astra Aphrodyte 9 Month.jpg
(wikipedia)
De Shiba inu komt oorspronkelijk uit Japan en behoord tot de keesachtigen en oertypen. Van nature is hij een jachthond op klein wild zoals vogeltjes. Hij is ook heel goed geschikt als huishond. Hij blaft niet overdreven veel, hij is waaks, trouw, nieuwsgierig en heeft zelfvertrouwen. Het is van nature een rustige hond die niet snel schade zal aanbrengen aan de omgeving. Ondanks dat de hond een rustig karakter heeft moet hij wel veel beweging hebben.


(comicvine.com)
De film waar ik het over had ging over Hachiko. Je kan hem zeker wel de bekendste Shiba noemen. Hachiko had een baasje die altijd naar zijn werk ging met de trein. De hond wachtte daar altijd op zijn baasje tot hij terug kwam uit werk. Op een dag ging de man dood op werk. Hij kwam nooit meer terug en Hachiko wilde nooit meer bij het station vandaan. De trouwe viervoeter bleef altijd trouw wachten op de terugkomst van zijn baasje. Hachiko is geboren op 10 november 1925 en is overleden op 8 maart 1935. Hij heeft 9 jaar lang op zijn baasje gewacht.
Uit eerbetoon van deze hond is er een monument geplaatst naast het graf van zijn baasje en is dit beeld geplaatst. Het beeld staat bij het station waar hij altijd wachtte.
Tegenwoordig is hij opgezet in het National Museum of Nature and Sience te vinden.

File:Taro Go Kazumisou.JPG
(wikipedia)
De Shiba inu heeft een typisch uiterlijk. De oortjes zijn opstaand met een driehoekige vorm. De ogen zijn amandelvormig. Het gebit is schaars op elkaar. Ze hebben een breed schedel en dikke wangen. Ook een heel typisch uiterlijk kenmerk is de staart die terugkrult. De kleuren waarin dit ras voorkomt is rood, zwart/bruin en sesam. Er is ook een cream variant die niet wordt beschouwd als raszuiver. 


Een oude trailer toen de film Hachiko net uit kwam. Een prachtig verhaal.



No comments:

Post a Comment