Sunday, November 10, 2013

Ras van de week: Kerkuil


Even een keer een aparter diersoort. De Kerkuil. Naar mijn mening één van de mooiste uilen die er zijn. Een prachtige blik. Door mijn vriend ben ik er eigenlijk op gekomen. Laat ik de kerkuil eens met jullie bespreken. met behulp van hem, kan ik dit aan jullie vertellen.

De kerkuil heeft een groot verspreidingsgebied. Je kan aan de kleur van de kerkuil zien waar ze ongeveer vandaan komen. De lichte uil (Zie afbeelding) is een Engelse vogel. Op de eerste afbeelding is weer een donkerdere uil te zien die weer vooral bij de bergen zal leven in het wild. Kerkuilen worden in het wild 's nachts pas echt actief omdat het nachtdieren zijn.
File:Schleiereule-Tyto alba-World.png(wikipedia)


De kerkuil zie je niet snel als 'huisdier'. Het is ook verre weg van verstandig om zomaar aan een kerkuil te beginnen. Hier is heel veel ervaring voor nodig. Uilen worden dan vooral gehouden door zeer ervaren valkeniers en roofvogelhouders. Vaak worden er dan demonstraties mee gehouden. In een demonstratie laten ze het wilde gedrag van de vogel zien en word er met de vogels gevlogen. De demonstraties worden gebruikt om mensen te vermaken en men te laten inzien dat je zuinig moet zijn op de natuur.

Kerkuilen hebben een hartvormig gezicht die over het algemeen wat lichter is dan de rest van het lichaam.  Aan het einde van de veren hebben ze haartjes zitten. Door deze haartjes maken de uilen geen geluid tijdens het vliegen. Hiermee kunnen ze hun prooi in makkelijker te pakken krijgen als ze in het wild leven. Kerkuilen komen in vrijwel alle kleuren voor. Variërend van wit tot zo goed als zwart. Bruine uilen komen ook voor. Er zijn van de kerkuil meer dan 30 ondersoorten.







No comments:

Post a Comment