Friday, November 1, 2013

Bestrijding muizen


(Wikipedia)
Huismuizen, ze zien er lief en aaibaar uit. Toch zijn ze niet zo leuk als vele mensen denken. Ze kunnen veel schade aanrichten in je huis en moeten daarom soms toch bestreden worden. Dit kan natuurlijk en onnatuurlijk.


Muizen brengen heel veel schade aan. Door hun graafwerken kunnen er verzakkingen in de grond ontstaan en ze knagen door alles heen. Neem als voorbeeld elektriciteitskabels. Als muizen die doorknagen kan er kortsluiting ontstaan. Ook kunnen ze door hout knagen waardoor hokken en stallen verwoest kunnen worden. Bijna elk materiaal kan een knager wel zijn tanden in zetten en kapot maken. Daarnaast kunnen ze ook aan het voedsel gaan knagen of ze laten er urine of uitwerpselen op achter waardoor het niet meer hygiënisch is. Ze kunnen de ziekte van Weil en de varkenspest overbrengen.


(Roomkaas.com)
Het meest voor de hand liggende signaal dat je last hebt van muizen is natuurlijk een muis voorbij zien rennen. Ook kan je dan vaak muizenkeutels vinden in hoekjes, kastjes, keukens, langs plinten en langs de muur.
Muizen maken een krassend geluid dat je uit muren kan horen als je een muizenplaag hebt. Ook kan je aan je meubilair soms wat aanmerken. Zitten er tandjes in? Is het kapot?
De geur van de muis kan je ook waarnemen. Het ruikt een beetje als ammoniak met muskus.



(Goeievraag.nl)
Muizen hebben een zacht en klein skelet waardoor ze door kleine kiertjes en gaatjes kunnen. Zo kunnen ze op bijna onmogelijke plekken komen. Ze kunnen door gaatjes kruipen van ongeveer een dikte van een potlood. Ter voorkoming van een plaag huismuizen doe je er dus verstandig aan om zoveel mogelijk gaatjes en kiertjes op te vullen. Het moet met een stevig materiaal worden opgevuld. Door hout, papier of karton bijten ze heen. Bij deuren kan eventueel een stevige deurborstel geplaatst worden. Muizen kunnen hierdoor niet onder de deur kruipen.
Muizen komen vooral bij mensen in huis of in de stallen door kruimels en voedsel. Door goed schoon te maken en te stofzuigen voorkom je de ergste etensresten al. Probeer geen voedsel open en bloot te laten liggen. Ook de voeding van een dier niet.


(Zundert.nl)
Als je al ongewenste huismuizen hebt kunnen die op verschillende manieren bestreden worden. De meest natuurlijke manier om een huismuis te bestrijden is door een natuurlijke vijand in te zetten. Een huiskat is hiervoor de meest realistische natuurlijke vijand die aan te schaffen is.
Ook kan er een muizenval worden uitgezet. Een ouderwetse met een blokje kaas of een soort huisje met een giftige stof er in. Bij een tuincentrum zijn er vaak ook muizenvallen te koop met een klepje dat dichtslaat waardoor de muis ongedeerd blijft.
 Er zijn echter ook apparaatjes te koop die een hele hoge piep geven die voor mensen niet hoorbaar is. Muizen zullen hiervan vluchten. Deze techniek werkt alleen niet met grote plagen. Deze apparaatjes werken als je één tot enkele muizen hebt.

Heb jij wel eens een muizenplaag gehad?

No comments:

Post a Comment