Sunday, October 13, 2013

Ras van de week: Haflinger


(penny.nl)
De haflinger is een bekend ras onder de paardenliefhebbers. En dat is logisch, het zijn erg leuke en mooie dieren. Dat geeft hem het recht om een goed plekje te krijgen op Elyse4Pets. Ook gewoon puur omdat ik ook gek ben op dit ras.
File:Haflinger horse on pasture in the Netherlands.jpg
(wikipedia)
De Haflinger komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Het ras is genoemd naar het plaatsje Hafling in het zuiden van Tirol. Het ras bestaat ongeveer 130 jaar. De Folie is de stamvader van alle Haflingers op de wereld.

File:Haflinger Westfalensonne und Almfee.JPG
(wikipedia)
Haflingers werden vroeger gebruikt in de bergen voor de boeren in de Alphen.  Ze hebben stevige benen om dit te doen. 
Tegenwoordig worden de Haflingers gebruikt als recreatiepaard. De moderne Haflinger wordt steeds vaker gebruikt in de dressuur. Je ziet ze ook wel in de springsport terug komen. Ook worden ze voor mennen gebruikt en zijn daardoor een heel veelzijdig paard. Doordat ze niet zo'n hoge schoft hebben zijn ze fijn onder het zadel.

File:Haflinger Deckhengst Fohlenhof Ebbs 3.JPG
(wikipedia)
De Haflinger heeft een dikke, witte staart. De manen zijn ook vol en wit. Ze hebben een stevige achterhand en een krachtige rug. Het hoofd bevat vaak een aftekening zoals een bles of een kol. Ze hebben niet zulke lange benen maar hebben wel vlotte gangen. De kleur van het vacht is vos dat een goude gloed bevat. De kleur van de wintervacht is vaak wat lichter dan zijn zomervacht. De stokmaat is rond de 1.47 waar soms wel uitschieters tussen zitten.
Het verschil tussen het ouderwetse en het moderne paard zit hem in de sierlijkheid. De moderne Haflinger is slanker gebouwd waardoor hij wat eleganter overkomt.

File:Hafling Horses.jpg
(wikipedia)
Haflingers hebben een echt eigen karakter. Ze zijn zachtaardig maar tegelijk ook best eigenwijs. Toch is de haflinger afgelopen jaren flink veranderd. Vroeger waren er vooral stoerdere types die koel waren terwijl ze tegenwoordig wat drukker zijn onder het zadel.

"
Dit prachtige stel volg ik al een tijdje op youtube. Een prachtige haflinger.

No comments:

Post a Comment